„Druskinė – saldusis natrio chloridas“
21761
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21761,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Paulius Andriuškevičius_tortas Paulius Andriuškevičius_tortas

„Druskinė – saldusis natrio chloridas“

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras! Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų vainikuos 225-ąjį gimtadienį švęsiančio Druskininkų kurorto gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

 

Šią temą, vienas iš pirmųjų į Torto turnyro dalyvių – konditerijos entuziastų gretas užsiregistravęs – vilnietis Paulius Andriuškevičius, atskleidė labai išradingai. Jis iškepė du nedidelius tortus ir juos sujungė į vieną, tarsi tai būtų valgomosios druskos NaCl (natrio chlorido) molekulė. Natrį šiame torte atstovauja tamsus morkų tortas, chlorą – šviesus Estehazy tortas. Galutinę torto formą Paulius sukūrė panašią į druskinę, kurioje įberta druskos.

 

Skersmuo: 29 cm

Svoris: 3,150 kg

 

Morkų biskvitui:

4 kiaušiniai

120 g medaus

180 g alyvuogių aliejaus

90 g kokosų žiedų sirupo

100 g natūralaus jogurto

250 g šviežių datulių

100 g razinų

300 g morkų

100 g saulėgrąžų branduolių

240 g ryžių miltų

60 g kukurūzų miltų

60 g krakmolo

15 g kepimo miltelių

10 g vanilinio cukraus

5 g pyrago prieskonių

 

Kremui morkų biskvitams:

60 g kokosų žiedų sirupo

125 g sviesto

250 g maskarponės sūrio

150 g natūralaus jogurto

1 žaliosios citrinos sulčių

 

Morenginiams lakštams su anakardžiais:

8 kiaušinių baltymų

žiupsnelio druskos

160 g cukraus

75 g kvietinių miltų

200 g anakardžių riešutų

žiupsnelio cinamono

 

Kremui morenginiams lakštams pertepti:

125 g pieno

125 g kokosų pieno

120 g cukraus

10 g vanilinio cukraus

200 g „Rududu“ kondensuoto pieno

300 g sviesto

200 g džiovintų abrikosų

4 kiaušinių trynių

 

Iškepame morkų biskvitą

Elektriniu plaktuvu puode gerai išplakame kiaušinius ir medų. Į plakinį supilame alyvuogių aliejų, kokoso žiedų sirupą, natūralų jogurtą ir vėl gerai viską išplakame.

Sutriname datules ir razinas iki vientisos masės ir suberiame į plakinį.

Sutarkuojame morkas ir kartu su saulėgrąžomis suberiame į plakinį. Viską gerai išmaišome.

Atskirame dubenyje sumaišome visus birius produktus: ryžių miltus, kukurūzų miltus, krakmolą, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir pyrago prieskonius ir viską persijojame. Persijotus birius produktus suberiame į masę ir gerai išmaišome

Jei tortą gaminame 22 cm skersmens, tai tešlą daliname į keturias lygias dalis ir kepame atskirus biskvitus. Juos kepame 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 18-20 min.

 

Paruošiame kremą morkų biskvitams pertepti

Atšildytą sviestą išplakame su kokosų žiedų sirupu. Į plakinį sudedame maskarponės sūrį, natūralų jogurtą, žaliosios citrinos sultis ir vėl gerai išplakame.

Padedame į šaldytuvą 1–2 valandoms.

 

Paruošiame morenginius lakštus su anakardžiais

Kiaušinių baltymus išplakame su žiupsneliu druskos ir palaipsniui berdami cukrų plakame iki standžių putų.

Dubenyje sumaišome susmukintus anakardžių riešutus, kvietinius miltus ir cinamoną.

Palaipsniui į plakinį supilame smulkintų riešutų-miltų masę ir atsargiai įmaišome.

Jei tortą gaminame 16 cm skersmens, tai tešlą daliname į šešias lygias dalis ir kepame atskirus lakštus.

Lakštus kepame 130 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol švelniai paruduos ir lengvai nusiims nuo sviestu patepto kepimo popieriaus.

 

Pagaminame kremą morenginiams lakštams pertepti

Sumaišome pieną ir kokosų pieną. Vieną trečdalį pieno sumaišome su cukrumi, vaniliniu cukrumi, kiaušinių tryniais ir gerai išplakame.

Likęs pienas, nuolat maišant, pakaitinamas ant silpnos ugnies iki užvirimo.

Plona srovele, nuolat maišant, supilama pieno-trynių masė ir dar kartą pakaitinama iki užvirimo. Atvėsiname ir dedame į šaldytuvą 1 valandai.

Minkštą sviestą išplakame su „Rududu“, sudedame į kremą ir vėl gerai išplakame. Smulkiai supjaustome džiovintus abrikosus ir įmaišome į kremą.

 

Puošiame tortą

Morkų tortą apiberiame „druska“, kurią pasigaminame iš kokoso drožlių, biskvito trupinių ir juodos duonos trupinių.

Esterhazio tortą (druskinės dangtelį) dekoruojame kepintomis ir sūdytomis migdolų puselėmis.

Žodžio „S A L T“ raides išpjaustome iš likusio biskvito ir nudažome mėlynais konditeriniais dažais.

Dalyvis

Paulius Andriuškevičius