Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras! Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų vainikuos 225-ąjį gimtadienį švęsiančio Druskininkų kurorto gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!
Šią temą, vienas iš pirmųjų į Torto turnyro dalyvių – konditerijos entuziastų gretas užsiregistravęs – vilnietis Paulius Andriuškevičius, atskleidė labai išradingai. Jis iškepė du nedidelius tortus ir juos sujungė į vieną, tarsi tai būtų valgomosios druskos NaCl (natrio chlorido) molekulė. Natrį šiame torte atstovauja tamsus morkų tortas, chlorą – šviesus Estehazy tortas. Galutinę torto formą Paulius sukūrė panašią į druskinę, kurioje įberta druskos.
Skersmuo: 29 cm
Svoris: 3,150 kg
Morkų biskvitui:
4 kiaušiniai
120 g medaus
180 g alyvuogių aliejaus
90 g kokosų žiedų sirupo
100 g natūralaus jogurto
250 g šviežių datulių
100 g razinų
300 g morkų
100 g saulėgrąžų branduolių
240 g ryžių miltų
60 g kukurūzų miltų
60 g krakmolo
15 g kepimo miltelių
10 g vanilinio cukraus
5 g pyrago prieskonių
Kremui morkų biskvitams:
60 g kokosų žiedų sirupo
125 g sviesto
250 g maskarponės sūrio
150 g natūralaus jogurto
1 žaliosios citrinos sulčių
Morenginiams lakštams su anakardžiais:
8 kiaušinių baltymų
žiupsnelio druskos
160 g cukraus
75 g kvietinių miltų
200 g anakardžių riešutų
žiupsnelio cinamono
Kremui morenginiams lakštams pertepti:
125 g pieno
125 g kokosų pieno
120 g cukraus
10 g vanilinio cukraus
200 g „Rududu“ kondensuoto pieno
300 g sviesto
200 g džiovintų abrikosų
4 kiaušinių trynių
Iškepame morkų biskvitą
Elektriniu plaktuvu puode gerai išplakame kiaušinius ir medų. Į plakinį supilame alyvuogių aliejų, kokoso žiedų sirupą, natūralų jogurtą ir vėl gerai viską išplakame.
Sutriname datules ir razinas iki vientisos masės ir suberiame į plakinį.
Sutarkuojame morkas ir kartu su saulėgrąžomis suberiame į plakinį. Viską gerai išmaišome.
Atskirame dubenyje sumaišome visus birius produktus: ryžių miltus, kukurūzų miltus, krakmolą, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir pyrago prieskonius ir viską persijojame. Persijotus birius produktus suberiame į masę ir gerai išmaišome
Jei tortą gaminame 22 cm skersmens, tai tešlą daliname į keturias lygias dalis ir kepame atskirus biskvitus. Juos kepame 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 18-20 min.
Paruošiame kremą morkų biskvitams pertepti
Atšildytą sviestą išplakame su kokosų žiedų sirupu. Į plakinį sudedame maskarponės sūrį, natūralų jogurtą, žaliosios citrinos sultis ir vėl gerai išplakame.
Padedame į šaldytuvą 1–2 valandoms.
Paruošiame morenginius lakštus su anakardžiais
Kiaušinių baltymus išplakame su žiupsneliu druskos ir palaipsniui berdami cukrų plakame iki standžių putų.
Dubenyje sumaišome susmukintus anakardžių riešutus, kvietinius miltus ir cinamoną.
Palaipsniui į plakinį supilame smulkintų riešutų-miltų masę ir atsargiai įmaišome.
Jei tortą gaminame 16 cm skersmens, tai tešlą daliname į šešias lygias dalis ir kepame atskirus lakštus.
Lakštus kepame 130 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol švelniai paruduos ir lengvai nusiims nuo sviestu patepto kepimo popieriaus.
Pagaminame kremą morenginiams lakštams pertepti
Sumaišome pieną ir kokosų pieną. Vieną trečdalį pieno sumaišome su cukrumi, vaniliniu cukrumi, kiaušinių tryniais ir gerai išplakame.
Likęs pienas, nuolat maišant, pakaitinamas ant silpnos ugnies iki užvirimo.
Plona srovele, nuolat maišant, supilama pieno-trynių masė ir dar kartą pakaitinama iki užvirimo. Atvėsiname ir dedame į šaldytuvą 1 valandai.
Minkštą sviestą išplakame su „Rududu“, sudedame į kremą ir vėl gerai išplakame. Smulkiai supjaustome džiovintus abrikosus ir įmaišome į kremą.
Puošiame tortą
Morkų tortą apiberiame „druska“, kurią pasigaminame iš kokoso drožlių, biskvito trupinių ir juodos duonos trupinių.
Esterhazio tortą (druskinės dangtelį) dekoruojame kepintomis ir sūdytomis migdolų puselėmis.
Žodžio „S A L T“ raides išpjaustome iš likusio biskvito ir nudažome mėlynais konditeriniais dažais.