Morkų tortas su sūdyta karamele ir apelsinais
22297
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22297,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Morkų tortas su sūdyta karamele ir apelsinais

Šį tortą mėgėjų Tortų turnyrui pristato Karolina Adomaitytė iš Šiaulių. Jos nuomone, konditerija – atskiras mokslas ir net meno rūšis, o tortas – priemonė išreikšti savo meninę pusę.  Meilę konditerijai Karolina atrado labai anksti, kai baigusi mokyklą išvyko į Londoną ir pradėjo dirbti prancūzų kavinėje, kur kepė tortus ir pyragus. Vienas jos mėgstamiausių –  morkų pyragas, tad turnyrui specialiai sukūrė morkų torto receptą. Šiame torte sūrumas jaučiamas viename kremo sluoksnyje, sūdytoje karamelėje, spragėsiuose ir šokolade.

 

Morkų biskvitams:

100 g kiaušinių

60 g baltojo cukraus

60 g rudojo cukraus

86 g aliejaus

130 g miltų

4 g sodos

4 g kepimo miltelių

285 g tarkuotų morkų

4 g vanilinio cukraus

 

Sūdytai karamelei:

160 g cukraus

33 g gliukozės

70 g vandens

8 g druskos

160 g kondensuoto pieno

 

Karamelės putėsiams:

40 g pieno

9 g želatinos

80 g karamelės

110 g plaktos grietinėlės

 

Apelsinų želei:

230 g apelsinų sulčių

1 g cinamono

45 g cukraus

11 g želatinos

 

Lazdyno riešutų ir kreminiam sūriui:

2 g druskos

40 g lazdyno riešutų

70 g kreminio sūrio

70 g plakamos grietinėlės

1 apelsino nutarkuotų žievelių

80 g apelsinų sulčių

30 g cukraus

40 g kiaušinio trynių

8 g želatinos

80 g grietinėlės

 

Šveicariškam sviestiniam kremui:

120 g kiaušinio baltymų

200 g cukraus

340 g kambario temperatūros sviesto

100 g karamelės

 

Gaminame morkų biskvitus

Smulkia tarka sutarkuojame  morkas. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių. Kiaušinius, cukrų, aliejų ir sodą išplakame iki baltos masės. Sumaišome ir išsijojame likusius sausus ingredientus. Juos įmaišome su tarkuotomis morkomis į kiaušinių plakinį. Viską gerai išmaišome ir gautą masę padaliname į penkias 18 cm apvalias skardas. Kepame apie 20-25 min. Biskvitus paliekame atvėsti. Tortui surinkti reikės acetato juostos kepimo formos kraštams paaukštinti, nes tortas gaunasi aukštesnis nei kepimo forma.

 

Gaminame sūdytą karamelę

Cukrų, gliukozę ir 40 g vandens verdame, kol gausis tamsi karamelė, tada užpilame 30 g vandens, kad nebevirtų. Pilant vandenį, būkite atsargūs, karamelė labai karšta ir gali pradėti taškytis. Tada įberiame druskos ir, kai pravėsta, supilame kondensuotą pieną.

 

Gaminame karamelinius putėsius

Želatiną užmerkiame į šaltą vandenį, kad apsemtų (naudojant želatinos lapelius, juos visada reikia gerai nusunkti). Išplakame grietinėlę iki vidutinio standumo. Užviriname pieną, įmaišome karamelę ir išbrinkusią želatiną. Kai masė pravėsta iki 28 laipsnių, ją sumaišome su plakta grietinėle.  Uždedame pirmąjį biskvitą ir užpilame karamelės putėsius. Dedame į šaldytuvą pusiau sustingti. Tai bus pirmas torto sluoksnis.

 

Gaminame apelsinų želę

Želatiną užmerkiame į šaltą vandenį. Apelsinų sultis užverdame su cinamonu ir cukrumi. Įmaišome želatiną.  Ant karamelės putėsių dedame antrąjį biskvitą ir užpilame apelsinų želę. Dedame į šaldytuvą pusiau sustingti. Tai bus antrasis torto sluoksnis.

 

Gaminame kreminį sūrį su lazdynų riešutais

Lazdynų riešutus pakepiname, kol apskrunda, ir susmulkiname. Išplakame kreminį sūrį iki vientisos masės, supilame grietinėlę ir plakame iki standžios masės. Įmaišome riešutus su druska.  Ant apelsinų želės dedame trečiąjį biskvitą bei supilame lazdyno riešutų ir kreminio sūrio kremą. Išlyginame paviršių. Tai trečiasis torto sluoksnis.

 

Ruošiame apelsinų putėsius 

Užverdame apelsinų sultis su žievelėmis, kai užverda, maišydami, kad nesigautų kiaušinienė, užpilame ant kiaušinių trynių. Gautą masę vėl verdame maišydami iki 80 laipsnių. Įmaišome želatiną, perkošiame pro sietelį. Kai masė pravėsta, sumaišome su plakta grietinėle. Ant lazdyno riešutų kreminio sūrio dedame ketvirtąjį biskvitą ir užpilame apelsinų putėsius. Dedame į šaldytuvą pusiau sustingti. Sustingus dedame penktąjį biskvitą. Paliekame šaldytuve surinktą tortą sustingti. Tai ketvirtas torto sluoksnis.

 

Gaminame sviestinį kremą

Į sausą indą supilame cukrų ir kiaušinio baltymus bei šildome virš garų vonelės maišydami, kol nebelieka cukraus kristalų. Iškart plakame iki baltos ir standžios morengo masės. Tada, toliau plakdami, dedame šaukštą sviesto, kai išsiplaka, vėl dedame šaukštą sviesto ir taip kartojame, kol sudedame visą sviestą ir įplakame karamelę.  Kai tortas visiškai sustingta, išimame iš formos ir aptepame sviestiniu kremu. Tada vėl dedame į šaldytuvą sustingti. Likusią karamelę šiek tiek pašildome, užpilame ant torto viršaus, kad apibėgtų. Dekoruojame pagal savo skonį.

Dalyvė

Karolina Adomaitytė