Šį tortą mėgėjų Tortų turnyrui pristato Karolina Adomaitytė iš Šiaulių. Jos nuomone, konditerija – atskiras mokslas ir net meno rūšis, o tortas – priemonė išreikšti savo meninę pusę. Meilę konditerijai Karolina atrado labai anksti, kai baigusi mokyklą išvyko į Londoną ir pradėjo dirbti prancūzų kavinėje, kur kepė tortus ir pyragus. Vienas jos mėgstamiausių – morkų pyragas, tad turnyrui specialiai sukūrė morkų torto receptą. Šiame torte sūrumas jaučiamas viename kremo sluoksnyje, sūdytoje karamelėje, spragėsiuose ir šokolade.
Morkų biskvitams:
100 g kiaušinių
60 g baltojo cukraus
60 g rudojo cukraus
86 g aliejaus
130 g miltų
4 g sodos
4 g kepimo miltelių
285 g tarkuotų morkų
4 g vanilinio cukraus
Sūdytai karamelei:
160 g cukraus
33 g gliukozės
70 g vandens
8 g druskos
160 g kondensuoto pieno
Karamelės putėsiams:
40 g pieno
9 g želatinos
80 g karamelės
110 g plaktos grietinėlės
Apelsinų želei:
230 g apelsinų sulčių
1 g cinamono
45 g cukraus
11 g želatinos
Lazdyno riešutų ir kreminiam sūriui:
2 g druskos
40 g lazdyno riešutų
70 g kreminio sūrio
70 g plakamos grietinėlės
1 apelsino nutarkuotų žievelių
80 g apelsinų sulčių
30 g cukraus
40 g kiaušinio trynių
8 g želatinos
80 g grietinėlės
Šveicariškam sviestiniam kremui:
120 g kiaušinio baltymų
200 g cukraus
340 g kambario temperatūros sviesto
100 g karamelės
Gaminame morkų biskvitus
Smulkia tarka sutarkuojame morkas. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių. Kiaušinius, cukrų, aliejų ir sodą išplakame iki baltos masės. Sumaišome ir išsijojame likusius sausus ingredientus. Juos įmaišome su tarkuotomis morkomis į kiaušinių plakinį. Viską gerai išmaišome ir gautą masę padaliname į penkias 18 cm apvalias skardas. Kepame apie 20-25 min. Biskvitus paliekame atvėsti. Tortui surinkti reikės acetato juostos kepimo formos kraštams paaukštinti, nes tortas gaunasi aukštesnis nei kepimo forma.
Gaminame sūdytą karamelę
Cukrų, gliukozę ir 40 g vandens verdame, kol gausis tamsi karamelė, tada užpilame 30 g vandens, kad nebevirtų. Pilant vandenį, būkite atsargūs, karamelė labai karšta ir gali pradėti taškytis. Tada įberiame druskos ir, kai pravėsta, supilame kondensuotą pieną.
Gaminame karamelinius putėsius
Želatiną užmerkiame į šaltą vandenį, kad apsemtų (naudojant želatinos lapelius, juos visada reikia gerai nusunkti). Išplakame grietinėlę iki vidutinio standumo. Užviriname pieną, įmaišome karamelę ir išbrinkusią želatiną. Kai masė pravėsta iki 28 laipsnių, ją sumaišome su plakta grietinėle. Uždedame pirmąjį biskvitą ir užpilame karamelės putėsius. Dedame į šaldytuvą pusiau sustingti. Tai bus pirmas torto sluoksnis.
Gaminame apelsinų želę
Želatiną užmerkiame į šaltą vandenį. Apelsinų sultis užverdame su cinamonu ir cukrumi. Įmaišome želatiną. Ant karamelės putėsių dedame antrąjį biskvitą ir užpilame apelsinų želę. Dedame į šaldytuvą pusiau sustingti. Tai bus antrasis torto sluoksnis.
Gaminame kreminį sūrį su lazdynų riešutais
Lazdynų riešutus pakepiname, kol apskrunda, ir susmulkiname. Išplakame kreminį sūrį iki vientisos masės, supilame grietinėlę ir plakame iki standžios masės. Įmaišome riešutus su druska. Ant apelsinų želės dedame trečiąjį biskvitą bei supilame lazdyno riešutų ir kreminio sūrio kremą. Išlyginame paviršių. Tai trečiasis torto sluoksnis.
Ruošiame apelsinų putėsius
Užverdame apelsinų sultis su žievelėmis, kai užverda, maišydami, kad nesigautų kiaušinienė, užpilame ant kiaušinių trynių. Gautą masę vėl verdame maišydami iki 80 laipsnių. Įmaišome želatiną, perkošiame pro sietelį. Kai masė pravėsta, sumaišome su plakta grietinėle. Ant lazdyno riešutų kreminio sūrio dedame ketvirtąjį biskvitą ir užpilame apelsinų putėsius. Dedame į šaldytuvą pusiau sustingti. Sustingus dedame penktąjį biskvitą. Paliekame šaldytuve surinktą tortą sustingti. Tai ketvirtas torto sluoksnis.
Gaminame sviestinį kremą
Į sausą indą supilame cukrų ir kiaušinio baltymus bei šildome virš garų vonelės maišydami, kol nebelieka cukraus kristalų. Iškart plakame iki baltos ir standžios morengo masės. Tada, toliau plakdami, dedame šaukštą sviesto, kai išsiplaka, vėl dedame šaukštą sviesto ir taip kartojame, kol sudedame visą sviestą ir įplakame karamelę. Kai tortas visiškai sustingta, išimame iš formos ir aptepame sviestiniu kremu. Tada vėl dedame į šaldytuvą sustingti. Likusią karamelę šiek tiek pašildome, užpilame ant torto viršaus, kad apibėgtų. Dekoruojame pagal savo skonį.