Nekeptas sūrios karamelės tortas “Sūrūs Baltijos linkėjimai”
21762
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21762,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Druskininkų Tortų turnyras: nekeptas sūrios karamelės tortas “Sūrūs Baltijos linkėjimai” Druskininkų Tortų turnyras: nekeptas sūrios karamelės tortas “Sūrūs Baltijos linkėjimai”

Nekeptas sūrios karamelės tortas “Sūrūs Baltijos linkėjimai”

Šį viliojantį tortą mėgėjų turnyrui  pristato Vilma Jonauskė – maisto gamyba, kelionėmis ir motinyste besimėgaujanti chemijos doktorantė, savo virtuvėje mėgstanti išbandyti ką nors naujo. Vilma yra gimusi ir užaugusi Klaipėdoje, Baltijos jūra jos širdyje užimą ypatingą vietą, todėl šiuo tortu ji siunčia sūrius linkėjimus Druskininkams nuo pajūrio. Nors derinant studijas, motinystę ir darbą, ji neturi prabangos tortų gamybai skirti daug laiko, tačiau vaikus, per jų šventes, visada lepina savo gamintais skanėstais. Šį, lengvai pagaminamą, tortą dievina tiek vaikai, tiek ir jų tėvai, o Vilmos dukra savo gimtadieniui jo prašo kasmet!

 

Karameliniams spragėsiams:

50 g kukurūzų sėklų

30 g sviesto

25 g rudojo cukraus

35 g cukraus sirupo

1/8 šaukštelio sodos

 

Pagrindui:

2,5 pakelio viso grūdo „Selga“ sausainių

1 indelis virto kondensuoto pieno arba „Rududu“

200 g sūdyto sviesto arba paprasto sviesto + 0,5 šaukštelio druskos

 

Gaminame karamelinius sparagėsius

Įkaitiname orkaitę iki 150 laipsnių. Kukurūzų sėklas išspraginame puode su dangčiu. Tam reikia į įkaitintą puodą įdėti šaukštelį sviesto ir suberti sėklas. Puodą iš karto uždengiame dangčiu ir vis pajudiname, kol pradės pokšėti. Kai pokšėjimas nustos, spragėsiai bus paruošti.

 

Gaminame kukurūzų karamelę

Kukurūzų karamelei puode užviriname visus ingredientus, išskyrus sodą. Kai masė užvirs, ją nukeliame nuo ugnies ir suberiame sodą, greitai išmaišome. Karamelę užpilame ant išspragintų kukurūzų ir išmaišome. Šiame etape nebūtina stengtis, kad kiekvienas spragėsis būtų padengtas karamele. Viską sudedame į kepimo skardą ir kepame 30-40 minučių, kas 10 minučių permaišant. Pamaišyti būtina, kad visi spragėsiai vienodai pasidengtų karamele ir tolygiai keptų.

 

Paruošiame pagrindą

Sausainius smulkiai sulaužome į didelį dubenį. Puode, kaitinant ir pastoviai maišant, ištirpiname sūdytą sviestą (arba paprastą sviestą bei druską) ir virtą kondensuotą pieną, kol gausis vienalytė masė. Rekomenduojama maišyti ne šaukštu, o plakimo šluotele – su ja ingredientai geriau susijungia. Išvirusią sūrios karamelės masę užpilame ant sausainių ir gerai išmaišome. Formuojame norimos formos tortą ir aplipdome karamelizuotais spragėsiais. Palaikome šaldytuve per naktį, kol suminkštės sausainiai ir masė sustings.

Dalyvė

Vilma Jonauskė