Šokoladinis karamelinis tortas
22308
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22308,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Šokoladinis karamelinis tortas

Virginijos Šepetytės gyvenime konditerija užima gan nedidelę laisvalaikio dalį, tačiau su kiekvienu iškeptu tortu ji vis labiau supranta, jog norėtų prie jų dirbti daugiau. Kiekvienas tortas pirmiausiai gimsta Virginijos vaizduotėje. Ji sudėlioja tinkamą kompoziciją, spalvinę gamą ir tik tada kyla rankos visą tai perteikti realybėje. Tortų turnyrui Virginija parinko šokoladinį karamelinį skonį. Sujungus karamelę su druska, labai gerai atsiskleidžia saldumo ir sūrumo santykis, žemės riešutai suteikia papildomo skonio kremui, o apjungus sodrų juodojo šokolado ir gaivų maskarponės-grietinėlės kremus su sūria karamele, gaunamas nepaprastai gardus skonis.

 

18-20 cm skersmens tortui

 

Biskvitui:

250 g kambario temperatūros sviesto

440 g cukraus

4 L dydžio kiaušinių

400 g miltų

80 g kakavos

2,5 arb. š. kepimo miltelių

0,5 arb. š. druskos

350 ml pieno

1 pak. vanilinio cukraus

 

Karameliniam kremui:

270 g Rududu

100 g minkšto sviesto

100 g kepintų sūdytų žemės riešutų

 

Šokoladiniam kremui: 

100 g juodojo šokolado

200 ml plakamosios grietinėlės 36%

 

Maskarponės-grietinėlės kremui:

150 ml plakamosios grietinėlės 36%

60-70 g maskarponės sūrio

20 g cukraus pudros

žiupsnelio citrinos rūgšties

 

Torto sulaistymui:

60 ml šilto vandens

20 g cukraus

 

Iškepame biskvitą

Sumaišome miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Labai svarbu mažiausiai tris kartus persijoti mišinį, kad į vidų patektų kuo daugiau oro. Kitame dubenyje plakame minkštą sviestą ir per kelis kartus suberiame cukrų bei vanilinį cukrų. Toliau plakant įmušame po vieną kiaušinį, tik neskubėkite visų kiaušinių sudėti iš karto. Plakame mažiausiai 5 minutes, kol masė padidės ir visi produktai susijungs į bendrą tekstūrą. Plakame toliau mažiausiu greičiu ir po truputį pilame pieną. Kai pienas gerai išsimaišo, nustojame plakti. Toliau per tris-keturis kartus suberiame paruoštą miltų mišinį. Šioje vietoje svarbu neskubėti ir nepermaišyti masės. Tešla gaunasi labai švelnios lygios tekstūros. Pasiruošiame kepimo formą: ją patogiausia iškloti kepimo popieriumi, vėliau bus patogiau ištraukti iškepusį biskvitą. Atsargiai supilame pasiruoštą tešlą į formą. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių ir kepame biskvitą apie 40-50 minučių. Pirmas 20 minučių neatverkite orkaitės durelių ir netikrinkite biskvito, kad jis nesukristų. Ataušinkite kepinį ir neskubėkite jo iš karto supjaustyti. Biskvitas gaunasi drėgnas, sodraus skonio. Jeigu naudojamos 18-20 cm skersmens kepimo formos, tuomet ataušusį biskvitą galima drąsiai supjaustyti į 4-5 ar daugiau dalių. Kuo didesnę formą naudosite, tuo žemesnis ir platesnis tortas gausis.

 

Paruošiame karamelinį kremą

Minkštą sviestą šaukštu išsukame su Rududu. Kai kremas gausis vientisos tekstūros, suberiame nesmulkintus riešutus ir gerai išmaišome.

 

Paruošiame šokoladinį kremą

Į dubenį sulaužome šokoladą. Į kitą puodą pilame grietinėlę ir ją kaitiname iki virimo. Kai tik pasirodo patys pirmieji burbuliukai, iš karto nukeliame nuo kaitlentės. Karštą grietinėlę pilame ant šokolado ir kelias minutes paliekame ramybėje. Tada šluotele maišome, kol šokoladas ištirps. Visiškai atšaldome šokoladinį kremą. Geriausia jį laikyti per naktį šaldytuve. Kai atšąla, suplakame elektriniu plaktuvu. Kremas gaunasi tvirtas, purus bei išlaikantis formą.

 

Paruošiame maskarponės-grietinėlės kremą

Grietinėlę pilame į dubenį ir plakame didžiausiu elektrinio plaktuvo greičiu. Kai grietinėlė pradeda tirštėti, beriame labai nedidelį kiekį citrinos rūgšties ir dar šiek tiek paplakame. Grietinėlė turi būti ne skysta, o puraus kremo konsistencijos. Maskarponę šaukštu išmaišome su cukraus pudra. Abi pasiruoštas mases sujungiame. Kremas gaunasi lengvas, purus ir išlaiko savo formą.

 

Paruošiame sirupą torto sulaistymui

Šiltame vandenyje ištirpiname cukrų ir atvėsiname. Galima papildomai įpilti šaukštą brendžio. Nuo to biskvito skonis taps tik dar sodresnis.

 

Surenkame tortą

Tortą surenkame toje pačioje formoje, kurioje ir kepėme. Tortinės formos šonus ir dugną padengiame kepimo popieriumi, kad paruoštas tortas lengvai išsiimtų. Ant tortinės dugno dedame pirmąjį biskvitą, jį suliejame keliais šaukštais paruošto sirupo. Sudedame visą karamelinį kremą ir išlyginame. Dedame antrąjį biskvitą, sulaistome sirupu ir dedame antrąjį šokoladinį kremą. Dedame trečiąjį biskvitą, sulaistome ir padengiame trečiuoju grietinėlės-maskarponės kremu. Uždengiame ketvirtuoju biskvitu, sulaistome sirupu. Labai svarbu torto iš karto nepjaustyti, leisti jam pastovėti. Taip atsiskleis ir susijungs visi skoniai. Galiausiai puošiame tortą. 

Dalyvė

Virginija Šepetytė