Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais
21763
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21763,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Lina Burdenkova_šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais Lina Burdenkova_šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais Lina Burdenkova_šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais

Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais

Druska, pasak Tortų turnyro dalyvės-mėgėjos Linos Burdenkovos, desertuose išryškina ir sustiprina šokolado skonį. Druskos kristalai suteikia papildomos traškios tekstūros ir stebina valgytojus neįprastu vaidmeniu. Netikėtų derinių ir naujų skonių Lina ieško nuolat, nors vertina ir klasikinius desertus. Tortus tinklaraščio „Miško žvėrys“ autorė pradėjo kepti, nes norėjo vaikų šventėms paruošti skanesnių ir sveikesnių gardumynų. Pamažu jos tortai darėsi sudėtingesni ir įmantresni, sužavėjo techninė konditerijos pusė: kaip iš paprastų ingredientų galima išgauti tokius skirtingus skonius ir tekstūras. Tortai yra Linos būdas aplinkiniams parodyti dėmesį, tad, eidama į svečius, ji dažniausiai nešasi ne gėles, bet tortą.

 

Ingredientai

24 cm skersmens dviejų aukštų arba 18 cm skersmens trijų aukštų tortui

 

Biskvitams:

2 st. cukraus

1 ¾ st. miltų

¾ st. kakavos miltelių

2 a.š. sodos

1 a.š. kepimo miltelių

1 a.š. druskos

1 st. pasukų

1 st. karštos kavos be tirščių

½ st. rapsų aliejaus

2 didelių kiaušinių

2 a.š. vanilės ekstrakto

 

Šokoladiniam sūrios karamelės kremui:

200 g juodojo šokolado

3/4 st. cukraus

3 v.š. vandens

1 st. riebios grietinėlės

2 žiupsniai druskos kristalų

 

Grietinėlės sluoksniui:

2 v.š. vandens

1 ½ a.š. smulkios želatinos

1 ½ st. atšaldytos riebios grietinėlės

¾ st. cukraus pudros

1 vanilės ankšties

 

Papuošimui:

druskos kristalų

 

Iškepame biskvitą

Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Kepimo formas ištepame sviestu, dugną išklojame kepimo popieriumi.

Dubenyje sumaišome sausus produktus: cukrų, miltus, kakavą, sodą, kepimo miltelius ir druską. Maišydami supilame pasukas, karštą kavą, aliejų, kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Viską išmaišome iki vientisos masės.

Tešlą supilame į kepimo formas ir kepame apie 40 minučių. Atvėsiname.

 

Paruošiame šokoladinį sūrios karamelės kremą

Šokoladą susmulkiname ir suberiame į karščiui atsparų dubenį.

Cukrų su vandeniu sumaišome puode storu dugnu. Kaitiname ant vidutinės kaitros, kol sirupas užvirs ir nusidažys tamsiai geltona gintaro spalva. Kol sirupas verda, pakaitiname grietinėlę iki virimo (bet neužviriname). Kai sirupas jau patamsėjęs, nukeliame nuo kaitros ir maišydami supilame grietinėlę. Tai darome labai atsargiai, nes karamelė iš pradžių labai smarkiai putoja. Maišome, kol cukrus visiškai ištirps. Tuomet įberiame druskos, dar kartą išmaišome ir supilame karamelę ant šokolado. Palaikome 5 minutes ir gerai išmaišome. Uždengiame maistine plėvele ir paliekame kambario temperatūroje 1-2 valandoms, kad kremas sukietėtų ir taptų tepamos konsistencijos.

 

Paruošiame grietinėlės sluoksnį

Į nedidelį dubenėlį įpilame vandenį ir tolygiai pabarstome želatiną. Leidžiame jai išbrinkti – tai užtrunka apie 10 minučių. Išbrinkusią želatiną ištirpiname vandens garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Įpilame kelis šaukštus šaltos grietinėlės ir atvėsiname.

Likusią grietinėlę išplakame su cukraus pudra ir vanilės ankšties sėklomis. Baigiant plakti, plona srovele supilame želatiną ir išplakame grietinėlę iki standumo.

 

Surenkame tortą

Ant tortinės dedame pirmąjį biskvito sluoksnį, patepame šokoladiniu-karameliniu kremu ir pabarstome druskos kristalų.

Ant viršaus paskirstome plaktą grietinėlę ir uždengiame ją apverstu biskvitu. Jei konstruojame trijų aukštų tortą, iš pradžių dedame pusę grietinėlės, o ant antrojo biskvito vėl tepame šokoladinį-karamelinį kremą ir paskleidžiame likusią grietinėlės dalį. Viršutinį biskvitą aptepame kremu ir pabarstome druskos kristalais.

Galima kremą pašildyti vandens garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ir aplieti ne tik torto viršų, bet ir kraštus. Linai labai patinka „nuogi tortai“, tad savo tortą renka torto žiede ir šonus palieka nepuoštus.

Palikite tortą šaldytuve 6 valandoms, o geriausia – per naktį. Gerai uždengtą tortą galima laikyti iki 3 dienų.

Dalyvė

Lina Burdenkova