Tortas „Braškių ir rabarbarų šokis”
22324
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22324,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Tortas „Braškių ir rabarbarų šokis”

Silvija Bacytė dažniausiai kepa savo šeimai, vaikams, taip pat – artimiesiems ir draugams. Kepti sausainius ir pyragus pradėjo jau vaikystėje kartu su mama. Silvija mėgsta kepti, nes tai – jos kūrybos ir saviraiškos procesas, padedantis atitrūkti nuo darbų, be to namuose kepti tortai, sausainiai bei kiti kepiniai yra daug natūralesni. Vasarą labiausiai norisi gaivesnių tortų su sezoninėmis uogomis. Todėl Tortų turnyrui Silvija  sukūrė tortą, kuriam braškes barsto druska, taip suintensyvindama ir paryškindama jų skonį, o puošia druskos kristalais. 

 

Biskvitui:

5 kiaušinių

50 g lydyto sviesto

120 g cukraus

140 g miltų

1 šaukštelio vanilinio cukraus

1 šaukštelio kepimo miltelių

žiupsnelio druskos

 

Žėlė:

350 ml braškių sulčių arba kompoto

žiupsnelio citrinos rūgšties arba citrinos sulčių

2 nubrauktų šaukštų želatinos

2 arbatinių šaukštelių cukraus

 

Trapiam sluoksniui:

100 g cukraus

200 g sviesto

280 g  miltų

žiupsnelio druskos

2 didelių rabarbarų

karamelizuotų rabarbarų

 

Braškiniam maskarponės kremui:

170 g trintų braškių (šaldytų arba šviežių)

250 g maskarponės

200 ml riebios grietinėlės

60 g cukraus

 

Maskarponės kremui:

250 g maskarponės

150 ml riebios grietinėlės

40 g cukraus

žiupsnelio citrinos rūgšties arba citrinos sulčių

 

Balto šokolado musui:

100 g baltojo šokolado

3 vidutinių kiaušinių trynių

40 g cukraus

8 g želatinos

130 g pieno

130 ml grietinėlės

 

Karamelizuotiems rabarbarams:

10 ne mažų rabarbarų

140 g cukraus

žiupsnelio druskos

 

Papuošimui:

mėgstamų sezoninių uogų

valgomų gėlių žiedų

cukruje apvoliotų rabarbarų 

 

Įdarui:

kubeliais pjaustytų braškių

 

Iškepame biskvitą

Trynius atskiriame nuo baltymų. Baltymus išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Tuomet į juos supilame trynius ir dar kartą išplakame. Atsargiai įmaišome miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir lydytą sviestą bei druską. Supilame tešlą į kepimo popieriumi išklotą torto formą ir dedame į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 20-25 minutėms. Kai iškepa – ataušiname ir perpjauname į tris dalis.

 

Paruošiame karamelizuotus rabarbarus

Nuluptus rabarbarus susipjaustome riekelėmis. Cukrų pilame į keptuvę ir iš lėto kaitiname. Kai tik pasidaro gražios auksinės spalvos, sudedame rabarbarus ir druską. Iš lėto kaitiname, kol cukrus ištirps.

 

Paruošiame trapų sluoksnį

Šaltą sviestą susipjaustome gabaliukais ir juos sudedame į miltus. Tada pilame cukrų ir druską bei viską triname tarp pirštų, kol neliks sausų miltų. Dalį trupinių supilame į torto formą, tada dedame puse karamelizuotų rabarbarų ir du nuluptus bei supjaustytus žalius rabarbarus. Likusius trupinius užbarstome ant viršaus ir kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

 

Paruošiame braškinį maskarponės kremą

Grietinėlę išplakame su cukrumi iki pusiau standžių putų. Tada sudedame maskarponę ir trintas braškes bei dar šiek tiek paplakame.

 

Paruošiame baltojo šokolado musą

Balto šokolado musui kiaušinių trynius išplakame su cukrumi iki baltumo. Pieną pakaitiname iki kol pradės šonuose atsirasti pirmi burbuliukai. Plakant trynius, plona srovele supilame pieną. Tada visą masę atgal supilame į puodą ir kaitiname ant silpnos ugnies (bet ne daugiau nei iki 82 laipsnių) nuolat maišant, kol masė pradės tirštėti. Tada į masę sudedame smulkintą šokoladą ir brinkintą želatiną. Grietinėlę išplakame iki pusiau standžių putų ir įmaišome jau atvėsusią kiaušinių, pieno, šokolado masę.

 

Paruošiame žėlė

Į braškių sultis arba kompotą supilame želatiną ir paliekame apie 20 minučių, kad išbrinktų. Tada suberiame cukrų ir citrinos rūgštelę bei pakaitiname ant silpnos ugnies, kol želatina ištirps, bei atvėsiname. 

 

Paruošiame maskarponės kremą

Maskarponės kremui grietinėlę išplakame su cukrumi iki pusiau standžių putų. Tada įdedame maskarponę ir citrinos rūgštelę ar sultis bei dar šiek tiek paplakame.

 

Surenkame tortą

Pirmiausia dedame vieną biskvito sluoksnį ir ant jo užtepame pusę braškinio maskarponės kremo. Tada užberiame kubeliais pjaustytų braškių bei užbarstome druskos, kad jų skonis būtų dar intensyvesnis ir saldesnis. Dedame antrą biskvitą ir ant jo užtepame antrąją pusę karamelizuotų rabarbarų bei užpilame baltojo šokolado musą. Įdedame į šaldytuvą, kad pradėtų stingti. Tada uždedame trapų sluoksnį su rabarbarais. Užpilame pradėjusią stingti braškių žėlė ir padedame į šaldytuvą galutinai sustingti. Tuomet dedame likusį braškinį maskarponės kremą ir uždedame paskutinį biskvitą.

Tortą aptepame baltu maskarponės kremu ir papuošiame cukruotais rabarbarais, braškėmis bei kitomis uogomis ir gėlių žiedais.

Dalyvė

Silvija Bacytė