TORTAS „DRUSKININKAI – KURORTŲ KARALIUS“
22657
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22657,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

TORTAS „DRUSKININKAI – KURORTŲ KARALIUS“

 

Torto autorė JURGITA SKRIDULIENĖ.

 

Karališkas poilsis, sveikata ir vandens galia – visa tai neatsiejama Druskininkų miesto dalis. Minimalistinis torto papuošimas simbolizuoja miestą karūnuojančius gamtos išteklius ir žmonių rankomis sukurtą  prabangų paslaugų sektorių.

Pasirinktas veganiškas torto tipas savo sudėtimi yra palankesnis sveikatai, riešutų ir džiovintų vaisių pagrindas jį padaro ypač maistingą. Klasikinis šokolado skonis čia kvepia tikru išbandymu gurmanui – viduje slepiasi išraiškingomis natomis atsiskleidžianti šaltalankių tyrė. Ji lyg lietuviškas auksas skverbiasi iš torto ir nukelia į prisiminimus, kai pirmą kartą Druskininkuose su šeima paragavome šaltalankių arbatos ir likome sužavėti.

Tas neblėstantis jausmas – ką atrandi Druskininkuose, tas tampa mylima ir neužmirštama.

Pagrindiniai torto ingredientai: šviežios datulės, džiovinti abrikosai, graikiniai riešutai, pekano riešutai, anakardžių riešutai, kakava, agavų sirupas, šaltalankiai.

RECEPTAS

Ingredientai apskaičiuoti 18 cm skersmens formai

INGREDIENTAI

Pagrindui:

90 g graikinių riešutų

90 g pekano riešutų

100 g džiovintų abrikosų (brinkintų)

80 g „Medjoul“ datulių, išbrinkintų, be kauliukų ir odelių (išbrinkusios apie 100 g)

Kremo sluoksniui:

300 g išbrinkintų anakardžių riešutų 

150 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių

150 ml kokosų aliejaus, pašildyto iki suskystėjimo

110 ml agavų sirupo

30 g kakavos miltelių (99%)

žiupsnelio druskos 

Įdaro sluoksniui:

250 ml šaltalankių tyrės

pagal skonį (~100 g) saldiklio eritritolio (tinka ir kita saldinimo priemonė)

1 a.š. (kupinas) pektino miltelių

GAMYBA

Gaminame pagrindą

Graikinius ir pekano riešutus sumalame elektriniu smulkintuvu (naudojame S formos peiliuką) iki trupinių (nepermalame, kad neišsiskirtų per daug aliejaus). Tuomet sudedame datules su abrikosais ir dar kartą permalame, kol gausis vientisa karamelinė masė. Gautą masę sukrečiame į formą (išklotą kepimo popieriumi) ir dedame į šaldytuvą.

Paruošiame šaltalankių įdarą

Supilame šaltalankių tyrę į nedidelį puodą. Sumaišome saldiklį su pektino milteliais ir, nuolat maišant konditerine šluotele, suberiame į tyrę. Nuolat maišant, kaitiname iki užvirimo ir paverdame apie vieną minutę. Nukaičiame ir pravėsusią, jau sutirštėjusią masę supilame į paruoštą formelę ir dedame į kamerą sustingti iki kietos tekstūros.

Gaminame kremą

Visus kremo masės ingredientus sudedame į smulkintuvą ir sumalame iki vientisos masės. Malame iš lėto, kad masė neužkaistų. Dalį kremo užpilame ant pagrindo, tuomet dedame jau sustingusį šaltalankių sluoksnį ir užpilame likusį kremą. Paruoštą kremą dedame į kamerą 8–10 val. sustingti.

Patiekiame tortą 

Prieš patiekdami tortą apie 2 val. palaikykite šaldytuve, kad atitirptų ir įgautų minkštą tekstūrą.