Torto autorė – MIGLĖ PUŽAITĖ
Druskininkai man labiausiai asocijuojasi su atokvėpiu, grynu oru, gražia gamta, pušynais, miškais. Todėl norėjosi sukurti tortą, kuris ir sietųsi su gamta, pušynais bei Druskininkų simboliais – herbe vaizduojamomis trimis pušimis su karūnomis. Tad nusprendžiau Druskininkų temą atspindėti kankorėžio formos tortu. Kankorėžis simbolizuoja pušį ir gyvenimą – tai yra pušies vaisius – vaikas, kartu saugo sėklas ir sėja toliau šį medį, kol galiausiai sutrūnija ir grįžta į žemę maitindamas dirvą. Šiame simbolyje telpa visas natūralus gyvenimo ratas – ir gimimas, ir augimas, ir mirtis. Biskvitas sodraus šokoladinio skonio, o maskarponės kremas švelniai saldus su romo aromatu, viską apjungia šokoladinis ganašas/kremas išorėje. Cukraus masės dekorą, kurie nemėgsta saldžiai, gali nevalgyti. |
RECEPTAS
INGREDIENTAI
Biskvitui: 226 g sviesto 4 kiaušinių 220 g cukraus 250 g miltų 65 g kakavos 60 ml kavos 1,5 a.š. kepimo miltelių žiupsnio druskos 180 ml pasukų arba kefyro Kremui: 300 g maskarponės sūrio 250 g grietinėlės 3-4 šaukštų cukraus miltelių 1 a.š. citrinos sulčių kelių lašų romo esencijos Šokoladiniam kremui-ganašui: 200 g juodojo šokolado 180 ml grietinėlės Dekorui: ~600 g cukraus pastos (fondanto) maistinių dažų |
GAMYBA
Kepame biskvitą Minkštą sviestą išsukame kartu su cukrumi. Po to po vieną įmušame ir išmaišome kiaušinius. Išsijojame miltus su kakava, sudedame druską, kepimo miltelius. Dalį sauso mišinio supilame į tešlą, išmaišome. Supilame pasukas, po to – dar dalį sauso mišinio, tuomet – kavą ir likusią sauso mišinio dalį. Kepame 165 laipsnių orkaitėje apie 35-45 min. Gaminame kremą Suplakame grietinėlę, įdedant po truputį cukraus pudros, atsargiai sumaišome su maskarpone. Supilame citrinos sultis ir kelis lašus romo esencijos. Gaminame šokoladinį kremą – ganašą Grietinėlę kaitiname ant lėtos ugnies. Jai pradėjus virti, išjungiame ugnį, sudedame šokoladą ir išmaišome, kol ištirps. Surenkame tortą Biskvitą pertepame kremu, pašaldome pusvalandį šaldytuve. Po to apipjaustome formą, aptepame šokoladu, vėl pašaldome ir dekoruojame su cukraus pasta. Pirma iškočiojame apskritimą iš cukraus masės ir uždengiame tortą, o po to lipdome ant torto lapelius iš cukraus masės, tapome su maisto dažais. |