Dovilė Jegerskaitė-Kinaitienė kepimu susidomėjo tapusi mama, kai norėjosi nustebinti savo vaikus gimtadienių ar kitų švenčių proga. Kepinių gaminimas bei dekoravimas jai yra tam tikra kūrybos ir saviraiškos forma, susijusi su noru pradžiuginti artimuosius. Informacijos apie tortų gamybą ji dažniausiai ieško internete, tačiau apsilankymas konditerijos mokymuose paskatino giliau pažinti šios srities paslaptis ir išbandyti naujus receptus. Tortų turnyrui Dovilė pristatys vieną iš savo naujai išmoktų tortų. Kadangi šventė vyks vasarą, tai tortas bus vasariškos uogų gaivos ir saldumo, tačiau druska jame taip pat puikiai atsiskleis. Sūrumas bus jaučiamas torto biskvituose su sūdytomis maltomis pistacijomis ir pistacijų panna cotta sluoksnyje. Šis tortas turėtų patikti ne per saldžių tortų mėgėjams!
20 cm skersmens tortas, svoris apie 2,7 kg
Biskvitams:
306 g miltų
270 g cukraus
15 g kepimo miltelių
1 g druskos
6 g sodos
3 kiaušinių
68 g pieno
68 g grietinėlės 35 proc. riebumo
120 g grietinės 15 proc. riebumo
270 g aliejaus
50 g maltų pistacijų
Sūrio kremui:
700 g kreminio sūrio
240 g sviesto
170 g cukraus pudros
Aviečių confit sluoksniams:
224 g aviečių tyrės (be kauliukų)
15 g cukraus
50 g invertinio cukraus
4 g pektino
3 g želatinos
3 g citrinų sulčių
Pistacijų panna cotta sluoksniui:
150 g grietinėlės 35 proc.
150 g pieno
15 g cukraus
6 g želatinos
25 g baltojo šokolado
25 g pistacijų pastos
Paruošiame aviečių confit sluoksnį
Želatiną užmerkiame šaltame vandenyje. Aviečių tyrę pakaitiname su invertiniu cukrumi, vėliau suberiame cukrų bei pektiną ir nuolat maišydami užverdame. Į šiltą masę sudedame išbrinkusią želatiną, citrinos sultis ir gerai išmaišome. Masę paskirstome į 2 dalis, supilame į 16 cm skersmens žiedus, išklotus maistine plėvele, ir iki torto surinkimo laikome šaldiklyje.
Paruošiame pistacijų panna cotta sluoksnį
Želatiną užmerkiame šaltame vandenyje. Grietinėlę, pieną ir cukrų pakaitiname, bet neužverdame. Į šiltą pieną ir grietinėlę sudedame išbrinkusią želatiną bei išmaišome. Į šią masę sudedame baltąjį šokoladą ir pistacijų pastą, viską gerai išmaišome. Masę supilame į 16 cm skersmens žiedą, išklotą maistine plėvele, ir iki torto surinkimo laikome šaldiklyje.
Pagaminame biskvitus
Visus sausus ingredientus gerai išmaišome. Kitame inde plakame kiaušinius, pieną, grietinėlę, grietinę ir aliejų, kol aliejus susijungs su kitais ingredientais. Suberiame sausus ingredientus ir gerai išmaišome. Masę paskirstome į 4 dalis. Į 2 dalis įmaišome maltas pistacijas. Išsikepame 4 atskirus biskvitus 20 cm skersmens žieduose. Kiekvieną biskvitą kepame apie 20-25 minutes iki 160-170 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje.
Pagaminame sūrio kremą
Kambario temperatūros sviestą plakame su cukraus pudra, kol sviestas pabals. Įmaišome kreminį sūrį, kad masė taptų vientisa, be gumulėlių.
Surenkame tortą
Surenkant tortą biskvitai turi būti visiškai atvėsę. Pirmiausiai imame biskvitą su maltomis pistacijomis, ant jo tepame ploną sūrio kremo sluoksnį, dedame sušaldytą aviečių confit sluoksnį, dedame kitą biskvitą (be pistacijų), tepame ploną sūrio kremo sluoksnį, dedame sušaldytą pistacijų panna cotta sluoksnį, ant jo dedame biskvitą su maltomis pistacijomis, tepame sūrio kremo sluoksnį, dedame sušaldytą aviečių confit sluoksnį ir galiausiai – likusį biskvitą (be pistacijų). Tortą aptepame likusiu sūrio kremu, atvėsiname šaldytuve, papuošiame avietėmis ir gliaudytomis pistacijomis.