Torto autorė – DAIVA KOVZAN
Druskininkuose esu buvus vos kelis kartus ir nepažįstų šito miesto taip gerai, kad galėčiau jam sukurti kažkokį tortą. Todėl pradėjau ieškoti informacijos apie miestą ir jo istoriją. Visai netikėtai suradau faktą, kad tarpukariu Druskininkai garsėjo rozariumu, kurį tuo metu žmonės vadino „tūkstančio rožių parku“. Labai apsidžiaugiau, nes mėgstu švelnų rožių skonį saldumynuose ir iškart pagalvojau apie tortą su rožių skoniu. O kadangi Druskininkai yra labai žalias miestas ir aplink daug miškų, pasirinkau žalią biskvitą ir lengvai sūdytą lazdyno riešutų sluoksnelį. Visumoje tortas kvepia ramybe, tiksliau – rožėmis ir pienu. Rožių įdaras suteikia tortui ryškumo, sustiprindamas švelnų rožių skonį ir galutinį tašką uždeda lyg iš niekur ištryškęs šaltinis – švelniai sūrus lazdyno riešutų skonio debesėlis. |
RECEPTAS
INGREDIENTAI
Rožių drebučių sluoksniui:
300 ml rožių žiedlapių arbatos
30 ml rožių sirupo
90 g cukraus
10 g pektino
50 ml citrinos sulčių
6 g želatinos
2 g rožių žiedlapių
Žaliam špinatų biskvitui:
150 g špinatų
1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės,
80 g aliejaus
2 g druskos
3 kiaušinių trynių
6 kiaušinių baltymų
180 g cukraus
180 g miltų
12 g kepimo miltelių
Pieniškos rožių arbatos musui:
400 g baltojo šokolado
300 ml pieniškos rožių arbatos
30 ml rožių sirupo
30 g želatinos
1 l grietinėlės
30 g cukraus miltelių
Lazdyno riešutų sluoksniui:
50 g lazdyno riešutų pastos
50 g baltojo šokolado
50 g smulkiai sukapotų lazdynų riešutų
žiupsnelio druskos
Glazūrai:
350 g baltojo šokolado
300 g cukraus
150 ml vandens
200 g kondensuoto pieno
25 g želatinos
GAMYBA
Gaminame rožių drebučių sluoksnį
Į rožių arbatą supilame rožių sirupą, suberiame sumaišytą pektiną su cukrumi, išmaišome, užverdame ir, nuolat maišant, verdame 3 min. Supilame citrinų sultis, išmaišome. Sudedame išbrinkintą želatiną, išmaišome. Suberiame rožių žiedlapius, išmaišome. Rožių drebučius supilame į žiedo formą ir užšaldome.
Gaminame žalią špinatų biskvitą
Špinatus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 2 min. pastovėti. Po to nupilame karštą vandenį, perplauname šaltu vandeniu ir nuspaudžiame. Špinatus, tarkuotą citrinos žievelę ir aliejų sudedame į smulkintuvą ir sutriname iki vientisos tyrės.
Kiaušinius išplakame su cukrumi ir druska iki tirštų putų. Įmaišome špinatų masę.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir persijojame. Įmaišome į tešlą.
Tešlą supilame į kepimo formą ir kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 50 min. Atvėsiname.
Gaminame pienišką rožių arbatos musą
Šokoladą suberiame į dubenį. Rožių sirupą supilame į karštą pienišką rožių arbatą ir užpilame ant šokolado. Maišome, kol ištirps šokoladas. Sudedame išbrinkintą želatiną, išmaišome. Atvėsiname.
Grietinėlę su cukraus milteliais išplakame iki lengvų putų ir sumaišome su šokolado mase.
Ruošiame lazdyno riešutų sluoksnį
Šokoladą ištirpiname ir sumaišome lazdyno riešutų pastą, smulkiai kapotais lazdyno riešutais bei žiupsneliu druskos. Užtepame ant didesnio biskvito.
Gaminame glazūrą
Baltąjį šokoladą sudedame į aukštą indą. Želatiną išbrinkiname. Likusius produktus sudedame į prikaistuvį ir užviriname. Nuimame nuo ugnies, sudedame išbrinkintą želatiną ir išmaišome. Po to užpilame ant šokolado. Gerai išmaišome.
Surenkame ir puošiame tortą
Biskvitą perpjauname į tris dalis. Vieną dalį padarome tokio paties skersmens, kaip ir rožių drebučių. Vieną sluoksnį sutrupiname ir vieną sluoksnį aptepame lazdynų riešutų mase.
Į torto formą įpilame apie trečdalį muso, dedame mažesnį biskvitą per centrą, vėl įpilame dalį muso ir uždedame rožių drebučių sluoksnį, vėl supilame likusį musą ir uždedame biskvitą užteptu riešutų sluoksniu į apačią. Užšaldome.
Užpilame glazūrą ir papuošiame biskvito trupiniais, rožėmis ir iš ryžių popieriaus padarytais papuošimais.