Trapus tortas „Vasaros pieva“ su plikytu kremu ir sūdytomis pistacijomis
22357
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22357,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Trapus tortas „Vasaros pieva“ su plikytu kremu ir sūdytomis pistacijomis

Daivos Klikūnaitės gyvenime konditerija užima gana svarbią – antrąją vietą pomėgių sąraše, po gintarėlių rinkimo Baltijos pajūryje. Tortus ji kepa jau dešimtmetį visiems: kolegoms, draugams, giminėms. Daiva lanko tortų puošybos kursus, o didžiausias jos iššūkis – iškepti tortą mažajam smaližiui visai be vaisių ir be cukraus! Tortų turnyrui Daiva ruošia tortą, kuriame druskos vaidmenį atlieka sūdytos pistacijos, jos atsveria kremo saldumą ir suteikia skoniui ryškumo.

 

Tešlai:

20 g kiaušinių trynių (1 kiaušinio trynio)

450 g miltų (405 D)

220 g sviesto 82 proc. riebumo

150 g grietinės 30 proc. riebumo

2 g druskos

 

Kremams:

100 g kiaušinių trynių (5 kiaušinių tryniai)

170 g sviesto 82 proc. riebumo

220 g cukraus

300 ml pieno 2,5 proc. riebumo

10 ml brendžio

pusės citrinos

5 g vanilinio cukraus

30 g kakavos miltelių

40 g kepintų sūdytų pistacijų

4 g druskos

 

Paruošiame tešlą

Ant didelės lentos išsijojame miltus, dedame kubeliais pjaustytą šaltą sviestą, beriame druską. Kapojame peiliu tol, kol nebeliks sausų miltų. Kiaušinio trynį sumaišome su grietine, masę supilame į gautus trupinius, užminkome tešlą. Ją padaliname į devynis vienodus rutuliukus ir dedame į šaldytuvą 2-3 valandom.

 

Paruošiame kremus

Kremui kiaušinių trynius išplakame su cukrumi iki baltos masės. Į ją plona srovele pilame verdantį pieną. Masę, nuolat maišant, kaitiname puode ant silpnos kaitros tol, kol sutirštės. Tuomet atvėsiname iki kambario temperatūros. Į būsimą kremą beriame prieskonius (tarkuotą citrinos žievelę, vanilinį cukrų), pilame brendį ir citrinos sultis. Gautą pusgaminį mikrosmulkintuvu įmaišome į kambario temperatūros sviestą. Kremą padaliname į tris lygias dalis. Į vieną nieko nededame, į antrą beriame kakavos miltelių, į trečią – gliaudytų ir smulkintų sūdytų pistacijų bei druskos.

 

Iškepame torto lakštus

Kiekvieną tešlos gabalėlį plonai iškočiojame iki 1-2 mm storio ir perkeliame ant

vandeniu apšlakstyto kepimo popieriaus lapo. Palaikome kambario temperatūroje 5-10

minučių. Tuomet subadome šakute ir kepame 22 cm skersmens torto formos dugne 185

-190 °C temperatūroje 4-5 minutes, kol iškeps ir truputį apskrus. 

Iškeptus lakštus atvėsiname, geriausiai per naktį.

 

Surenkame tortą

Lakštus sutepame 22 cm skersmens torto formoje pildami paeiliui skirtingų skonių kremus. Viršų aptepame likusiu kakaviniu kremu. Tortą laikome šaldytuve bent parą, po to puošiame.

Dalyvė

Daiva Klikūnaitė