Daivos Klikūnaitės gyvenime konditerija užima gana svarbią – antrąją vietą pomėgių sąraše, po gintarėlių rinkimo Baltijos pajūryje. Tortus ji kepa jau dešimtmetį visiems: kolegoms, draugams, giminėms. Daiva lanko tortų puošybos kursus, o didžiausias jos iššūkis – iškepti tortą mažajam smaližiui visai be vaisių ir be cukraus! Tortų turnyrui Daiva ruošia tortą, kuriame druskos vaidmenį atlieka sūdytos pistacijos, jos atsveria kremo saldumą ir suteikia skoniui ryškumo.
Tešlai:
20 g kiaušinių trynių (1 kiaušinio trynio)
450 g miltų (405 D)
220 g sviesto 82 proc. riebumo
150 g grietinės 30 proc. riebumo
2 g druskos
Kremams:
100 g kiaušinių trynių (5 kiaušinių tryniai)
170 g sviesto 82 proc. riebumo
220 g cukraus
300 ml pieno 2,5 proc. riebumo
10 ml brendžio
pusės citrinos
5 g vanilinio cukraus
30 g kakavos miltelių
40 g kepintų sūdytų pistacijų
4 g druskos
Paruošiame tešlą
Ant didelės lentos išsijojame miltus, dedame kubeliais pjaustytą šaltą sviestą, beriame druską. Kapojame peiliu tol, kol nebeliks sausų miltų. Kiaušinio trynį sumaišome su grietine, masę supilame į gautus trupinius, užminkome tešlą. Ją padaliname į devynis vienodus rutuliukus ir dedame į šaldytuvą 2-3 valandom.
Paruošiame kremus
Kremui kiaušinių trynius išplakame su cukrumi iki baltos masės. Į ją plona srovele pilame verdantį pieną. Masę, nuolat maišant, kaitiname puode ant silpnos kaitros tol, kol sutirštės. Tuomet atvėsiname iki kambario temperatūros. Į būsimą kremą beriame prieskonius (tarkuotą citrinos žievelę, vanilinį cukrų), pilame brendį ir citrinos sultis. Gautą pusgaminį mikrosmulkintuvu įmaišome į kambario temperatūros sviestą. Kremą padaliname į tris lygias dalis. Į vieną nieko nededame, į antrą beriame kakavos miltelių, į trečią – gliaudytų ir smulkintų sūdytų pistacijų bei druskos.
Iškepame torto lakštus
Kiekvieną tešlos gabalėlį plonai iškočiojame iki 1-2 mm storio ir perkeliame ant
vandeniu apšlakstyto kepimo popieriaus lapo. Palaikome kambario temperatūroje 5-10
minučių. Tuomet subadome šakute ir kepame 22 cm skersmens torto formos dugne 185
-190 °C temperatūroje 4-5 minutes, kol iškeps ir truputį apskrus.
Iškeptus lakštus atvėsiname, geriausiai per naktį.
Surenkame tortą
Lakštus sutepame 22 cm skersmens torto formoje pildami paeiliui skirtingų skonių kremus. Viršų aptepame likusiu kakaviniu kremu. Tortą laikome šaldytuve bent parą, po to puošiame.