Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis
22334
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22334,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis

Irina Ošovskaja jau daugelį metų dirba visuomeninio maitinimo srityje. Jai teko darbuotis įvairiose pareigose – nuo padavėjos iki įmonės vadovės. Šiai dienai Irina dirba savo šeimos kavinukėje „Degustacija“, Klaipėdos centre. Ji mėgsta tobulėti ir savo konditerijos žinias gilina įvairiuose vietiniuose bei tobulinasi tarptautiniuose mokymuose pas žinomus savo srities specialistus. Tortų turnyrui ji ruošia ypatingą varškės sūrio tortą, kurio gaivumas primena vasarą, bet jame puikiai atsikleidžia ir druskos tema. Kadangi Irina yra klaipėdietė, o Baltijos jūra – sūri, savo torto puošyboje ji nutarė pavaizduoti jūrą. Prie šio torto gamybos prisidėjo Irinos kolegė ir brolienė Ignė, kuri noriai kartu eksperimentuoja bei gamina įvairius saldumynus šeimos kavinės lankytojams.

 

Torto svoris – 3,5 kg, aukštis – 16 cm (be papuošimų)

 

Biskvitui su žalumynais: 

180 g alyvuogių aliejaus

255 g cukraus

255 g pieno

18 g kepimo miltelių

255 g miltų kepiniams

128 g kiaušinių

30 g šviežių bazilikų 

22 g mėtų

 

Parmezano crumble:

150 g šalto supjaustyto sviesto

50 g tarkuoto parmezano

2 g druskos

50 g rudojo cukraus

100 g cukraus

120 g migdolų miltų

130 g miltų

40 g Feulletine

 

Baltojo šokolado, sūrio ir bazilikų musui:

165 g grietinėlės 35 % riebumo

225 g kreminio sūrio Philadelphia original

135 g bazilikų vandens

445 g baltojo šokolado

7,5 g želatinos 

565 g iki nepilno standumo išplaktos grietinėlės

 

Pomidorų, braškių ir bazilikų įdarui:

100 g braškių, supjaustytų ketvirčiais

300 g vyšninių pomidorų (prieš pjaustant pomidorus, juos reikėtų apdeginti)

100 g braškių tyrės

100 g kepintų pomidorų tyrės

4 g kapotų bazilikų

7 g NH pektino 

90 g cukraus

20 g gliukozės

6 g želatinos 

12 g Modenos acto

2 g citrinos rūgšties

druskos, pipirų, kajeno pipirų, maltų juodųjų pipirų ir Tabasco padažo pagal skonį

 

Kremui aptepti: 

255 g kreminio sūrio Philadelphia original

60 g cukraus pudros

87 g sviesto 82% riebumo

 

Iškepame biskvitą

Blanširuojame mėtas ir bazilikus verdančiu vandeniu. Juos staigiai atvėsiname ledukų ar šalto vandens pagalba. Sutriname žoleles su trupučiu vandens iki košės konsistencijos.

Išplakame kiaušinius su cukrumi. Įmaišome miltus ir kepimo miltelius, tada supilame žolelių pastą ir, galiausiai, palaipsniui įmaišome pieną ir aliejų. 

Kepame 20-25 minučių iki 170°C karščio įkaitintoje orkaitėje.

 

Ruošiame Parmezano crumble

Sumaišome visus ingredientus iki smėlio konsistencijos. Palaikome šaldytuve 1 valandą.

Sudedame ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir kepame iki 160°C įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių. Atvėsiname ir paliekame.

Paruošiame baltojo šokolado, sūrio ir bazilikų musą

Ištirpiname šokoladą. Pakaitiname grietinėlę iki 30 laipsnių ir sumaišome su kreminiu sūriu.

Sumaišome su šokoladu ir suplakame emulsiją elektrinio trintuvo pagalba. Įmaišome ištirpintą želatiną ir bazilikų vandenį. Užbaigiame emulsiją ir įmaišome iki pusės standumo išplaktą grietinėlę.

 

Paruošiame pomidorų, braškių ir bazilikų įdarą

Iš 300 g vandens, 300 g cukraus ir 1 vanilės ankšties išverdame sirupą ir jame marinuojame 300 g vyšninių pomidorų. Sirupu užpiltus pomidoriukus šaldytuve reikėtų laikyti 24 valandas. Sumaišome tyres, braškes ir pomidorus bei pakaitiname iki 40 laipsnių temperatūros. Įmaišome pektiną, sumaišytą su cukrumi, gliukozę bei bazilikus, užverdame. Įmaišome želatiną, actą, padažą, citrinos rūgštį, druską ir prieskonius.

 

Paruošiame kremą aptepimui

Kambario temperatūros sviestą  išplakame su cukraus pudra iki baltumo. Įmaišome šaltą sūrį ir išmaišome iki vientisumo. Jei norime kremui suteikti atpalvį, galima įmaišyti riebaluose tirpių, pvz. gelinių, dažų.

Torto biskvitai kepami 24 cm skermens formose. O tortas surenkamas 22 cm skersmens formoje. Dekoracijoms pagaminti buvo naudotas vaflinis popierius (didelės kriauklės gamybai), Articas (stiklinių papuošimų gamybai) ir cukraus masė (kriauklytės gamybai)

Dalyvė

Irina Ošovskaja