Irina Ošovskaja jau daugelį metų dirba visuomeninio maitinimo srityje. Jai teko darbuotis įvairiose pareigose – nuo padavėjos iki įmonės vadovės. Šiai dienai Irina dirba savo šeimos kavinukėje „Degustacija“, Klaipėdos centre. Ji mėgsta tobulėti ir savo konditerijos žinias gilina įvairiuose vietiniuose bei tobulinasi tarptautiniuose mokymuose pas žinomus savo srities specialistus. Tortų turnyrui ji ruošia ypatingą varškės sūrio tortą, kurio gaivumas primena vasarą, bet jame puikiai atsikleidžia ir druskos tema. Kadangi Irina yra klaipėdietė, o Baltijos jūra – sūri, savo torto puošyboje ji nutarė pavaizduoti jūrą. Prie šio torto gamybos prisidėjo Irinos kolegė ir brolienė Ignė, kuri noriai kartu eksperimentuoja bei gamina įvairius saldumynus šeimos kavinės lankytojams.
Torto svoris – 3,5 kg, aukštis – 16 cm (be papuošimų)
Biskvitui su žalumynais:
180 g alyvuogių aliejaus
255 g cukraus
255 g pieno
18 g kepimo miltelių
255 g miltų kepiniams
128 g kiaušinių
30 g šviežių bazilikų
22 g mėtų
Parmezano crumble:
150 g šalto supjaustyto sviesto
50 g tarkuoto parmezano
2 g druskos
50 g rudojo cukraus
100 g cukraus
120 g migdolų miltų
130 g miltų
40 g Feulletine
Baltojo šokolado, sūrio ir bazilikų musui:
165 g grietinėlės 35 % riebumo
225 g kreminio sūrio Philadelphia original
135 g bazilikų vandens
445 g baltojo šokolado
7,5 g želatinos
565 g iki nepilno standumo išplaktos grietinėlės
Pomidorų, braškių ir bazilikų įdarui:
100 g braškių, supjaustytų ketvirčiais
300 g vyšninių pomidorų (prieš pjaustant pomidorus, juos reikėtų apdeginti)
100 g braškių tyrės
100 g kepintų pomidorų tyrės
4 g kapotų bazilikų
7 g NH pektino
90 g cukraus
20 g gliukozės
6 g želatinos
12 g Modenos acto
2 g citrinos rūgšties
druskos, pipirų, kajeno pipirų, maltų juodųjų pipirų ir Tabasco padažo pagal skonį
Kremui aptepti:
255 g kreminio sūrio Philadelphia original
60 g cukraus pudros
87 g sviesto 82% riebumo
Iškepame biskvitą
Blanširuojame mėtas ir bazilikus verdančiu vandeniu. Juos staigiai atvėsiname ledukų ar šalto vandens pagalba. Sutriname žoleles su trupučiu vandens iki košės konsistencijos.
Išplakame kiaušinius su cukrumi. Įmaišome miltus ir kepimo miltelius, tada supilame žolelių pastą ir, galiausiai, palaipsniui įmaišome pieną ir aliejų.
Kepame 20-25 minučių iki 170°C karščio įkaitintoje orkaitėje.
Ruošiame Parmezano crumble
Sumaišome visus ingredientus iki smėlio konsistencijos. Palaikome šaldytuve 1 valandą.
Sudedame ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir kepame iki 160°C įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių. Atvėsiname ir paliekame.
Paruošiame baltojo šokolado, sūrio ir bazilikų musą
Ištirpiname šokoladą. Pakaitiname grietinėlę iki 30 laipsnių ir sumaišome su kreminiu sūriu.
Sumaišome su šokoladu ir suplakame emulsiją elektrinio trintuvo pagalba. Įmaišome ištirpintą želatiną ir bazilikų vandenį. Užbaigiame emulsiją ir įmaišome iki pusės standumo išplaktą grietinėlę.
Paruošiame pomidorų, braškių ir bazilikų įdarą
Iš 300 g vandens, 300 g cukraus ir 1 vanilės ankšties išverdame sirupą ir jame marinuojame 300 g vyšninių pomidorų. Sirupu užpiltus pomidoriukus šaldytuve reikėtų laikyti 24 valandas. Sumaišome tyres, braškes ir pomidorus bei pakaitiname iki 40 laipsnių temperatūros. Įmaišome pektiną, sumaišytą su cukrumi, gliukozę bei bazilikus, užverdame. Įmaišome želatiną, actą, padažą, citrinos rūgštį, druską ir prieskonius.
Paruošiame kremą aptepimui
Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukraus pudra iki baltumo. Įmaišome šaltą sūrį ir išmaišome iki vientisumo. Jei norime kremui suteikti atpalvį, galima įmaišyti riebaluose tirpių, pvz. gelinių, dažų.
Torto biskvitai kepami 24 cm skermens formose. O tortas surenkamas 22 cm skersmens formoje. Dekoracijoms pagaminti buvo naudotas vaflinis popierius (didelės kriauklės gamybai), Articas (stiklinių papuošimų gamybai) ir cukraus masė (kriauklytės gamybai)