Pristatome vieną iš profesionalų Tortų turnyro komisijos narių – Evaldą Jušką
22361
post-template-default,single,single-post,postid-22361,single-format-standard,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Pristatome vieną iš profesionalų Tortų turnyro komisijos narių – Evaldą Jušką

Paskutinę balandžio savaitę pradėtame rodyti naujame Jungtinėje Karalystėje populiaraus kulinarinio šou „Bake Off: The Professionals“ sezone tarp 12 dalyvių porų į kovą dėl geriausiojo vardo stojo ir lietuvis Evaldas Juška.

 

Iki galimybės rungtis komandoje su savo vadovu ir mokytoju, ne viename „Michelin“ žvaigždžių restorane dirbusiu konditeriu Nelson’u Barros’u bei pasirodymo populiariame televizijos projekte Evaldą atvedė ne tik jo profesinės žinios, sunkus darbas, bet ir nuolatinis tobulėjimas dalyvaujant įvairiose kulinarų, vėliau – konditerių varžybose. Jose įgyta patirtis Evaldui pravers ir užimant teisėjo vietą pirmą kartą Lietuvoje organizuojamame, birželio 22 d. Druskininkuose vyksiančiame, Tortų turnyre.

 

Dalyvavimas TV šou suteikė vertingos patirties

 

„Sutartis su televizija neleidžia mums pasakoti apie tai, kas vyko šou, iki kol jo nebaigė rodyti, tačiau galiu pasakyti, jog mums sekėsi žymiai geriau nei planavome. Mano komandos kolega ir dabartinis mano vadovas Nelson’as Barros’as jau yra dalyvavęs šiame šou ir patekęs į pusfinalį. Šį kartą pasiekėme tikrai daugiau nei tikėjomės ir, svarbiausia, gavau patirties, dėl kurios ir priėmiau vadovo pasiūlymą išbandyti jėgas šiame televizijos konkurse“, – sako virėjo mokslus Lietuvoje baigęs ir jau penktus metus užsienyje gyvenantis ir dirbantis Evaldas Juška. Ruošiantis dalyvauti šou, jam teko lankyti skirtingus kursus, tarp jų – šokolado skulptūros kursai, kuriuose išmoko anksčiau nenaudotų technikų. „Man pasisekė, jog šiuo metu dirbu viešbutyje ir čia šokolado skulptūros yra praktiškai panaudojamos, priešingai nei mažesniuose restoranuose ar kavinėse. Viešbučiai naudoja šokolado skulptūras reprezentacijai, tad galėjome praktikuotis ir jas kurti. Tiesa, negalėjome treniruotis gamindami būtent tokias skulptūras, kurias ruošėme TV šou – iki jo jos negalėjo būti rodomos, tad darydavome šiek tiek kitokias, kurias pastačius viešbučio vestibiulyje lankytojai galėjo gėrėtis ir matyti, ką įmanoma padaryti iš maisto produktų“, – pasakoja aistros darbui su šokoladu neslepiantis E. Juška.

 

Visada siekė mokytis iš geriausių

 

Tam, kad atsidurtų būtent viešbučio virtuvėje ir dirbtų komandoje su vienu geriausių Anglijos konditerių, Evaldas tikslingai dirbo nuo pat savo kaip virėjo karjeros pradžios Lietuvoje. Jo kelias į virtuvę prasidėjo šeimoje, kurioje gaminti mėgsta tėtis ir kurios nariai jį skatino rinktis virėjo profesiją. Pasak Evaldo tėvų ir močiutės, tapęs virėju, visada turėsi darbo ir niekada neliksi alkanas. Paklausęs šio patarimo, Evaldas įstojo į Klaipėdos turizmo mokyklą, kurioje jau pirmaisiais studijų metais dalyvavo geriausio virėjo konkurse ir jį laimėjo. Tai suteikė galimybę vaikinui išvykti stažuotis į Ispaniją, kurioje maisto kultūra ir pasirinkta profesija Evaldą dar labiau įtraukė.

 

Po pirmojo laimėto konkurso mokykloje, sekė nacionalinis profesinių mokyklų konkursas, kuriame Evaldas su Klaipėdos turizmo mokyklos komanda užėmė antrą vietą. „Visada žinojau, jog reikia mokytis iš geriausių, todėl po pirmojo darbo viename Klaipėdos restorane, pats susiradau, susisiekiau ir pasiteiravau darbo galimybių pas šefą Deivydą Praspaliauską, tuo metu jau laimėjusį geriausio Lietuvos virėjo titulą. Jis paskatino ir mane dalyvauti Geriausio Lietuvos virėjo konkurse – sakė, įgausiu patirties ir kitą kartą jau galėsiu rungtis dėl prizinės vietos. Tada, 2012 m., užėmiau antrą vietą. Kai dalyvavau antrą kartą, 2014 m., taip pat užėmiau antrąją vietą, o pirmoji atiteko konkurse dar kartą jėgas išmėginti nusprendusiam Deivydui“, – pasakojo E. Juška.

 

Su Lietuvos komanda sėkmingai atstovavęs šaliai Baltijos valstybių konkurse „Baltic Culinary Cup“ 2012 m. ir 2013 m. bei Pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup“ Liuksemburge 2014 m., Evaldas suprato, jog, norėdamas toliau tobulėti, turi išvykti už Lietuvos ribų. Peržiūrėjęs tais metais į „San Pellegrino“ geriausių pasaulio restoranų reitingą įtrauktus restoranus, parašė esantiems arčiausiai Lietuvos su klausimu dėl galimo darbo. Jį žiemos sezonui, stažuotei, priėmė dviejų „Michelin“ žvaigždučių restoranas Osle „Maaemo“. Vėliau susiradęs darbą arčiau gyvenamosios vietos esančiame itališkame restorane, Evaldas uždirbtus pinigus nusprendė investuoti į mokslus ir išvyko į Londoną, kur baigė kelis mėnesius trukusius kursus „Michelin Star Chef Course“. Nors pačiais mokslais Evaldas nusivylė – sako iki šiol nepanaudojęs nieko, ko ten mokė, jie suteikė jam galimybę susipažinti su dvi „Michelin“ žvaigždes savo restoranui „Hibiscus“, kuriame Evaldas ir atliko praktiką po mokslų, pelniusiu šefu Claude Bosi.

 

Sunkus darbas negąsdino

 

Dėl didelių atstumų, kuriuos tekdavo kasdien įveikti, Evaldas po kurio laiko pradėjo ieškoti naujos vietos ir vasarą pradėjo dirbti arčiau jo gyvenamosios vietos Londone esančiame „Trinity“ restorane, kuris tą rudenį gavo pirmą „Michelin“ žvaigždę. Po šio išties intensyvaus darbo periodo Evaldas jautėsi išsekęs ir emociškai, ir fiziškai – sėdo ant dviračio ir per kelias dienas numynė 160 km, galvodamas kuo nori užsiimti toliau bei suprato, jog turi koncentruotis į tai, kur jaučiasi stipriausias, t.y. konditeriją. Nieko nelaukdamas išsiuntinėjo gyvenimo aprašymą į 20 Londono penkių žvaigždučių viešbučių restoranų. Iš jų į darbą ji pakvietė Londone veikiančio „Atheneum“ viešbučio „Galvin“ restoranas, kuriame Evaldas susipažino su dabartiniu savo vadovu ir partneriu „Bake Off: The Professionals“ TV šou. Iki dalyvavimo šiame televizijos projekte, Evaldas buvo grįžęs dirbti pas savo ankstesnį kolegą – šefą Claude Bosi. Uždaręs dviejų „Michelin“ žvaigždučių „Hibiscus“ restoraną, jis atidarinėjo naują ir sakė sieksiąs ne mažesnio įvertinimo. „Perspėjo, jog bus sunku, bet tai manęs neišgąsdino – svarbiausia, bus įdomu. Pas Claude Bosi vienu momentu buvau atsakingas už visą desertų sekciją – manimi pasitikėjo, nes jau buvau dirbęs jo pirmame restorane. Rudenį gavome dvi „Michelin“ žvaigždutes. Tuomet, kai jau buvau atidirbęs visą sezoną, gavau pasiūlymą iš dabartinio savo šefo Nelson’o Barros’o grįžti dirbti su juo vienos „Michelin“ žvaigždutės restorane „Angler“, viešbutyje „South Place Hotel“, ir siekti antrosios. Išėjau, nes norėjau daugiau dėmesio skirti darbui su šokoladu“, – sako E. Juška. Šiuo tikslu jis taip pat baigė kursus pas daugybę apdovanojimų ir pasaulinį pripažinimą pelniusią šokolado meistrę Ruth Hinks bei ją varžyboms treniravusį daugkartinį tarptautinių kulinarijos varžybų nugalėtoją Martin Chiffers. Iš jų ir darbe įgytomis žiniomis Evaldas mielai dalijasi – periodiškai skrenda į Lietuvą, kur veda mokymus „Kulinarinio meno“ studentams Šv. Ignaco Lojolos kolegijoje. Grįžęs gegužę vertins antrakursių baigiamuosius darbus, padės jiems atidaryti restoraną, kuriame studentai dirbs ir taip mokysis, o birželio 22 d. teisėjaus Druskininkuose vyksiančiame pirmajame Tortų turnyre.

 

Naujienos šaltinis www.delfi.lt