Saldžioje Druskininkų gimtadienio kelionėje – vasaros gaiva ir sodrūs prisiminimai
Vienas gimtadienis ir daug tortų – taip miesto šventę jau trečius metus pasitinka Druskininkų kurortas. 227 miesto gimtadieniui tortus keps tiek tortų entuziastai iš visos Lietuvos, kuriuos subūrė ir virtualiai minėti Druskininkų šventę kviečia Tortų turnyras, tiek kurorte veikiančios daugiau nei 10 kavinių, kepyklėlių, restoranų, kuriuos rasti padės virtualus žemėlapis. Jis ves bei kvies užsukti ir į prancūzišką kepyklėlę „Boulangerie“, ir kavinę „Laurea“, kurios miesto gimtadieniui ruošia vasariškų skonių ir ryškias akimirkas dovanosiančius tortus.
Gimtadienis vasarą – dar viena proga mėgautis uogomis
„Viena didžiausių vasaros dovanų – švieži vaisiai ir uogos, kuriomis būtina naudotis ir valgyti valgyti. Jomis mėgautis kviesime ir mylimų Druskininkų gimtadienio proga – jam kepsime vasarišką, lengvą, gaivų tortą su uogomis ir vaisiais“, – planus atskleidžia prancūziškos kepyklėlės „Boulangerie“ vadovas Emilis Sinkevičius.
Pasak jo, 22 metus jau veikiančios kepyklėlės kolektyvas visada nusiteikęs šventiškai. „Druskininkai yra mylimas ir gražus miestas, turintis gilias tradicijas ir turtingą istoriją. Jame gera ir gyventi, ir dirbti, ir atostogauti. Čia sutinkame daug įdomių žmonių iš įvairių miestų. Kadangi mus aplankantys svečiai yra labai skirtingi, tai verčia mus dar labiau stengtis, kad kiekvienas rastų savo skoniui tinkamą desertą“, – sako E. Sinkevičius.
Ir svečiai, ir pats miestas skatina tobulėti
„Boulangerie“ vadovas pasakoja, jog, nors kepyklėlės svečiai labai skirtingi, tuo pačiu jie ir panašūs. „Vieni kavinės lankytojai yra tie, kurie mėgsta atsigerti rytinės kavos su ką tik iškeptu traškiu kruasanu ir pasimėgauti dar miegančio miesto tyla. Kiti linksmai su kompanija prisėda trumpai pertraukėlei, pasivažinėję dviračiais ar motoroleriais, kurie vasaromis čia labai populiarūs“, – dalinasi Emilis Sinkevičius.
Jo teigimu, ir vieni ir kiti, nelieka abejingi kokosiniams traškučiams, kurie bene labiausiai garsina kepyklėlę. „Kiekvienas jų gaminamas rankomis, įdedant labai daug meilės. Tai žmonės jaučia ir vertina. O kur dar įvairių skonių kroasanai – prancūziška klasika, kuriai naudojame tik tikrą sviestą, kepame kiekvieną rytą ir nuolat tobuliname“, – sako Emilis Sinkevičius. Tobulėti, pasak jo, skatina ir pats miestas: „Jo verslininkai kiekvienais metais stengiasi paūgėti, kad į kurortą atvykstantiems svečiams suteiktų kuo daugiau nepamirštamų emocijų, naujų įspūdžių“.
Torto gabalėlis – žavingai akimirkai sukurti
Tobulėjimas, žinių gilinimas, naujų įgijimas – pagrindinė Druskininkuose veikiančio profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Druskininkų filialo misija. Jame ruošiami būsimi masažuotojai, paramedikai, slaugytojo padėjėjai, siuvėjai, automobilių mechanikai, virėjai, padavėjai ir barmenai bei konditeriai. Pastarieji turi puikias sąlygas čia pat, kurorte, įgyti ir praktinės patirties – dirbti filialo viešbučių ir restoranų sektoriniame praktinio mokymo centre ir mokomojoje kavinėje „Laurea“, kuri taip pat ruošiasi miesto gimtadieniui.
„Norime, kad gimtadienyje apsilankysiantiems bei į mūsų kavinę užsuksiantiems svečiams ir miesto gyventojams išliktų prisiminimas, o žavingai akimirkai patirti ir įspūdžiui sukurti užtektų ir mažo torto gabalėlio. Todėl gimtadiniui kepsime sodraus skonio „Damutės tortą“, iš trijų – šokoladinio, karamelinio ir paprasto – biskvitų, perteptų taip pat trijų skirtingų skonių kremais – ganašu, karamėlės ir grietinėlės-maskarponės“, – sako profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Druskininkų filialo sektorinio praktinio mokymo centro vadovė Renata Slavinskienė.
Ir studijuojantiems, ir miestiečiams, ir svečiams
Nors kavinė „Laurea“ įsteigta kaip praktinio mokymo vieta, kurioje vyksta pirminis ir tęstinis mokymas, edukacijos, vedami seminarai, joje mielai lankosi ir miesto gyventojai bei svečiai. Tarp lankytojų, pasak R. Slavinskienės, populiariausi paprasti, tradiciniai patiekalai, tokie kaip kepsniai, cepelinai, o neseniai kavinės meniu papildė tradicinės itališkos picos. Pietų užsukantys lankytojai čia taip pat gali mėgautis naminiais, vietoje gaminamais ledais – gelato, šerbetu, minkštais ledais.
Jei šios kavinės kolektyvui ir čia besimokantiems mokiniams tektų užduotis iškepti tortą, kurio tema – Druskininkai, tai būtų tortas su sūria karamėle. Juntamas sūrumas atspindėtų druskas, dėl kurių sveikatinimo savybių į šį kurortą atvyksta žmonės. Tuo tarpu kepyklėlės „Boulangerie“ meistrai rinktųsi sezonines uogas ir taip tortu perteiktų lietuviškumą, Dzūkijos turtus, paprastumą ir natūralumą, su kuriuo pirmiausia kolektyvui ir susiję Druskininkai.
Ir kepantys, ir ragaujantys tortus galės laimėti dovanų
Kaip šią temą – Druskininkai – atskleis prieš du metus kurorte startavusio Tortų turnyro dalyviai, jau kitą savaitę bus galima sužinoti turnyro „Facebook“ paskyroje. Joje vyks turnyro konkursas, kurio dalyviai varžysis dėl pagrindinio prizo – galingo, 1600 vatų variklio ir 45000 apsisukimų per minutę trintuvo „Bosch VitaBoost“. Nugalėtoją rinks tiek soc. tinklo „Facebook“ vartotojai, tiek profesionali komisija.
Tuo tarpu paragauti gimtadieniui kepamų tortų Druskininkuose bus galima jau kitą savaitgalį, birželio 18-20 d. Šventinius tortus keps daugiau nei dešimt kurorto kavinių, kepyklėlių ir restoranų. Kiekviename jų šventinio torto gabalėlis kainuos po 3 eurus. Juos ragausiantys miesto gyventojai ir svečiai galės ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime. Įkėlę torto nuotrauką į soc. tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai galės laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.
Į saldžią kelionę po kurortą kviečiantis Druskininkų žemėlapis patalpintas bei daugiau informacijos apie miesto gimtadienį, jam kepamus tortus ir gardžias pramogas skelbiama www.druskininkai.lt ir www.tortuturnyras.lt