Modesta Jucytė iš Skuodo, studijuoja konditeriją Klaipėdos turizmo mokykloje. Ji viena iš tų, kurie savo gyvenimą su konditerija sieja nuo pat vaikystės. Būdama vos septynerių metų kočiodavo sausainių tešlą ir mamai pasakė, jog užaugusi bus konditerė, tik mama tada nepatikėjo. Modestos nuomone, konditerija – mokslas per kurį galima atskleisti save, o tortas – priemonė atskleisti savo kūrybinius sugebėjimus. Modestos mėgstamiausias – „Kijevo” tortas, tad turnyrui specialiai panaudojo jo receptą ir patobulino pagal sūrią temą. Šiame torte sūrumas jaučiamas viename kremo sluoksnyje, biskvituose, sūdytoje karamelėje bei matomas papuošime.
Biskvitui:
400 g kiaušinių baltymų
100 g cukraus
90 g miltų
300 g lazdynų riešutų
370 g cukraus
8 g druskos
Ganašui:
300 g grietinėlės
30 g invertinio cukraus
550 g džiandujos
100 g lazdynų riešutų pastos
10 g druskos
Plaktam pieniškam lazdynų riešutų kremui:
750 g grietinėlės
150 g pieniško šokolado
90 g ganašo
110 g gliukozės
8 g želatinos
Sūdytai karamelei
300 g cukraus
120 g sviesto
190 ml grietinėlės 35 proc. riebumo
1 a.š. vanilės ekstrakto
1 a.š. druskos
Papuošimui:
norimos spalvos velveto
Iškepame biskvitus
Viską kartu sumaišome: miltus, pakepintus susmulkintus riešutus, druską ir 370 gramų cukraus. Vidutiniu greičiu išplakame baltymus su 100 gramų cukraus iki standžių putų. Mentele į baltymus atsargiai įmaišome riešutų, miltų, cukraus mišinį. Orkaitę įkaitiname iki 150 laipsnių karščio. Masę paskirstome į šešis 20 cm konditerinius žiedus. Kepame 1 valandą ir 40 minučių, paliekame orkaitėje per naktį, kad lėtai pravėstų.
Paruošiame ganašą
Grietinėlę pakaitiname iki virimo kartu su invertiniu cukrumi ir druska. Supilame ant susmulkintos džiandujos ir riešutų pastos. Gerai išmaišome. Atidedame 90 gramų plakto kremo gaminimui ir jį atšaldome.
Paruošiame pienišką lazdynų riešutų kremą
Želatiną užpilame dideliu kiekiu šalto vandens. Pusę grietinėlės pakaitiname iki virimo su gliukoze. Sudedame želatiną. Supilame ant pieniško šokolado ir ganašo, gerai išmaišome. Uždengiame plėvele ir paliekame sustingti. Sustingusią masę išplakame su likusia grietinėle.
Gaminame karamelę
Storadugniame puode išlydome cukrų iki šviesaus gintaro spalvos. Sudedame sviestą ir gerai išmaišome. Supilame grietinėlę, išmaišome, supilame vanilės ekstraktą ir suberiame druską. Dar kartą viską gerai išmaišome ir verdame iki vientisos masės. Paliekame visiškai atvėsti.
Surenkame tortą:
Tris biskvitų sluoksnius pertepame ganašu, o du – sūdyta karamele. Paliekame sušalti. Aptepame plaktu pieniško šokolado kremu, konditeriniu antgaliu padengiame torto paviršių kremu ir užšaldome. Tortui visiškai sušalus, apipurkiame veliūru.