„Kijevo” tortas
22547
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22547,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

„Kijevo” tortas

Modesta Jucytė iš Skuodo, studijuoja konditeriją Klaipėdos turizmo mokykloje. Ji viena iš tų, kurie savo gyvenimą su konditerija sieja nuo pat vaikystės. Būdama vos septynerių metų kočiodavo sausainių tešlą ir mamai pasakė, jog užaugusi bus konditerė, tik mama tada nepatikėjo. Modestos nuomone, konditerija – mokslas per kurį galima atskleisti save, o tortas –  priemonė atskleisti savo kūrybinius sugebėjimus. Modestos mėgstamiausias – „Kijevo” tortas, tad turnyrui specialiai panaudojo jo receptą ir patobulino pagal sūrią temą. Šiame torte sūrumas jaučiamas viename kremo sluoksnyje, biskvituose, sūdytoje karamelėje bei matomas papuošime.

 

Biskvitui:

400 g kiaušinių baltymų

100 g cukraus

90 g miltų

300 g lazdynų riešutų

370 g cukraus

8 g druskos

 

Ganašui:

300 g grietinėlės

30 g invertinio cukraus

550 g džiandujos

100 g lazdynų riešutų pastos

10 g druskos

 

Plaktam pieniškam lazdynų riešutų kremui:

750 g grietinėlės

150 g pieniško šokolado

90 g ganašo

110 g gliukozės

8 g želatinos

 

Sūdytai karamelei

300 g cukraus

120 g sviesto

190 ml grietinėlės 35 proc. riebumo

1 a.š. vanilės ekstrakto

1 a.š. druskos

 

Papuošimui:

norimos spalvos velveto

 

Iškepame biskvitus

Viską kartu sumaišome: miltus, pakepintus susmulkintus riešutus, druską ir 370 gramų cukraus. Vidutiniu greičiu išplakame baltymus su 100 gramų cukraus iki standžių putų. Mentele į baltymus atsargiai įmaišome riešutų, miltų, cukraus mišinį. Orkaitę įkaitiname iki 150 laipsnių karščio. Masę paskirstome į šešis 20 cm konditerinius žiedus. Kepame 1 valandą ir 40 minučių, paliekame orkaitėje per naktį, kad lėtai pravėstų. 

 

Paruošiame ganašą

Grietinėlę pakaitiname iki virimo kartu su invertiniu cukrumi ir druska. Supilame ant susmulkintos džiandujos ir riešutų pastos. Gerai išmaišome. Atidedame 90 gramų plakto kremo gaminimui ir jį atšaldome.

 

Paruošiame pienišką lazdynų riešutų kremą

Želatiną užpilame dideliu kiekiu šalto vandens. Pusę grietinėlės pakaitiname iki virimo su gliukoze. Sudedame želatiną. Supilame ant pieniško šokolado ir ganašo, gerai išmaišome. Uždengiame plėvele ir paliekame sustingti. Sustingusią masę išplakame su likusia grietinėle.

 

Gaminame karamelę

Storadugniame puode išlydome cukrų iki šviesaus gintaro spalvos. Sudedame sviestą ir gerai išmaišome. Supilame grietinėlę, išmaišome, supilame vanilės ekstraktą ir suberiame druską. Dar kartą viską gerai išmaišome ir verdame iki vientisos masės. Paliekame visiškai atvėsti.

 

Surenkame tortą:

Tris biskvitų sluoksnius pertepame ganašu, o du – sūdyta karamele. Paliekame sušalti. Aptepame plaktu pieniško šokolado kremu, konditeriniu antgaliu padengiame torto paviršių kremu ir užšaldome. Tortui visiškai sušalus,  apipurkiame veliūru.

Dalyvė

Modesta Jucytė