Kaip pirmasis pagamintas tortas tapo didžiausia pamoka, pasakoja darbo užsienio bei vieno geriausių Lietuvos šefų restoranuose patirties turintis Titas Armonaitis (27), prieš pusmetį prisijungęs prie vieno didžiausių Lietuvoje prekybos tinklo IKI konditerių komandos.
Pirmasis mano iškeptas tortas… davė man didžiausią pamoką, po kurios supratau, kaip reikia daryti tortus. Tai buvo klasikinis prancūziškas braškinis tortas, iškeptas šeimos nario gimtadienio proga. Jo skonis buvo visai neblogas. Tuo metu man buvo 20 ar 21-eri, jau buvau dirbęs viename restorane Graikijoje, bet džiaugiausi, kad tortas ne visai pavyko, nes po nesėkmės turėjau ryžto mokytis, tobulėti ir dabar galiu sakyti, jog man visai neblogai sekasi.
Kelias nuo pirmojo torto iki to, kas esu dabar… tęsiasi dar nuo studijų laikų, kai mokiausi maisto technologiją ir sulaukiau draugo kvietimo atvykti dirbti į Graikiją. Rodo saloje turėjau dirbti barmenu, bet neplanuotai atsidūriau virtuvėje. Nors konditerijos joje buvo nedaug, būtent ten gavau bazines žinias apie tai, kas yra tešla. Vėliau su „work & travel“ programa išvykau į Jungtines Amerikos Valstijas, Meino valstiją. Nors užtruko ilgai, galiausiai gavau darbą vieno miestelio didžiausiame restorane su konditerijai skirta studija. Kanada buvo visai netoli, todėl į restoraną dažnai atvažiuodavo prancūzai – teko mokintis klasikinių, prancūziškų desertų. Grįžęs į Lietuvą, dirbau pas šefą Liutaurą Čepracką, o prieš pusmetį pradėjau darbą IKI konditerijoje, kur turiu plačias galimybes stebėti patyrusias koleges, mokytis, tobulėti.
Slapta vis dar svajoju iškepti…, o tiksliau – pasimokyti iš prancūzo, šokolado architektu vadinamo Amaury Guichon. Man labai patinka dirbti su šokoladu. Tai mano hobis. Jei išmoksti dirbti su šokoladu, su juo galima padaryti ypatingai daug – nuo saldainių iki įspūdingų skulptūrų.
Saldiems eksperimentams mane įkvepia… tai, ką matau ir stebiu kasdien, pavyzdžiui, gamta, taip pat – socialiniuose tinkluose sekami konditerijos profesionalai. Kai atsirenki, kas savo darbais tau artimas, kas tau patinka, telefonas tampa kaip žurnalas. Seku jų darbus ir lyginu, galvoju, ką galiu geriau, kur dar pačiam reikia tobulėti.
Druska mano kepiniuose slepiasi… visur: duonoje, bandelėse, trapios tešlos gaminiuose. Jei yra cukraus, gaminys skanus, tačiau su druska – dar skaniau. Geriausias to pavyzdys – sūdyta karamelė: ir saldu, ir sūru, ir puikiai dera.
Tortų Turnyrui ruošiu… tortą, kurio idėja, žinoma, pasufleravo turnyro tema – druska. Torte taip pat atsiskleis gamtos tema, bus šokolado – bus įdomu!