Ir kas pasakė, kad tortas privalo būti saldus? Pasirodo, tortas gali būti pagamintas net su silke! Tuo labiau, kad jis puikiai atitinka šių metų turnyro temą – druska. Ir tai įrodo mėgėjų turnyro dalyvė Daiva Kovzan, kuri dirba mokytoja Vilniaus technologijų mokymo ir reabilitacijos centre. Daiva nuo vaikystės labai mėgo kepti saldumynus, o dabar labiau mėgsta eksperimentuoti ir ieškoti vis naujų skonių derinių. Ji taip pat yra ir maisto tinklaraščio „Prie stalo” įkūrėja bei autorė.
Lakštams:
900 g miltų
520 g grietinės
450 g sviesto
2 kiaušinių trynių
Pertepimui:
500 g silpnai sūdytos silkės
600 g šaldytų arba šviežių vyšnių
3 svogūnai
aliejaus arba sviesto svogūnams pakepinti
120 g juodojo kartaus šokolado
50 g smulkintų graikinių riešutų
Papuošimui:
žalumynų
plonai pjaustytos silkės ir lašišos filė
vyšnių
šokolado
Gaminame pagrindą
Miltus susmulkiname su sviestu peiliu iki smulkiu kruopelių, sudedame trynius ir grietinę, viską gerai išmaišome bei dedame į šaldytuvą.
Tešlą padaliname į tris lygias dalis. Kiekvieną dalį iškočiojame, perkeliame ant kepimo skardos ir subadome šakute.
Kepame 200 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Iš kiekvieno iškepto tešlos lakšto išpjauname 30 cm skersmens apskritimą.
Paruošiame pertepimą
Svogūną supjaustome pusgriežinėliais ir kepame aliejuje arba svieste, kol pradės karamelizuotis. Tada sudedame vyšnias ir išmaišome. Sudedame susmulkintą šokoladą ir išmaišome. Paliekame atvėsti.
Silkę supjaustome labai smulkiai.
Surenkame tortą
Dedame kapotos tešlos lakštą, ant jo sudedame smulkiai pjaustytą silkę, ant viršaus – vyšnių ir svogūnų masę, tada pabarstome smulkintais riešutais. Vėl dedame tešlos lakštą ir pakartojame visą eigą. Viršų uždengiame paskutiniu lakštu.
Torto šonus aptepame likusiu šokolado-vyšnių kremu arba rikotos sūriu. Puošiame žalumynais ir silke.