Kepti saldumynus Ritai Ramanauskaitei patiko nuo vaikystės. Po pamokų ji eidavau pas draugę ir ten kartu eksperimentuodavo virtuvėje, o vėliau vaišindavo namiškius ne visada pavykusiais kepiniais. Patį pirmąjį tortą ji iškepė dar pradinėse klasėse iš forminių sausainių, perteptą varškės ir sviesto kremu bei aplietą šokoladu. Tik daug vėliau iškepė tikrą tortą – tai buvo Medaus tortas. Kuo toliau, tuo labiau Ritą traukia konditerija ir didėja noras išbandyti įvairias kepinių technikas bei skonius. Jai patinka džiuginti draugus savo saldėsiais ir tuo pačiu išbandyti naujus receptus, o smagiausia kepti ir dekoruoti tortus vaikams, nes jie patys geriausi kritikai. Tortų turnyrui Rita parinko tortą, kuriame puikiai dera saldi karamėlė su sūriais žemės riešutais ir druskos kristalų dribsniais, užbertais ant juodojo šokolado.
24 cm skersmens tortui
Karameliniam biskvitui:
1 didelio kambario temperatūros kiaušinio
75 g cukraus
1/2 šaukštelio vanilinio cukraus
100 g kambario temperatūros karamelizuoto sutirštinto pieno
100 g grietinės
100 g miltų
žiupsnelio druskos
2/3 šaukštelio kepimo miltelių
1/3 šaukštelio sodos
Šokoladiniam biskvitui:
1 kambario temperatūros kiaušinio
200 g cukraus
140 g miltų
žiupsnelio druskos
60 g tamsių kakavos miltelių
60 ml bekvapio aliejaus
125 ml pieno
125 ml verdančio vandens
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1/2 šaukštelio sodos
Riešutų sviesto ir pieniško šokolado traškučiui:
75 g žemės riešutų sviesto su smulkintais riešutais
20 g sviesto
100 g pieniško šokolado
75 g kukurūzų dribsnių
Karameliniam kremui su riešutais:
200 g kambario temperatūros karamelizuoto sutirštinto pieno
100 g kambario temperatūros sviesto
150 g kepintų sūdytų žemės riešutų
Balto šokolado musui:
8 g želatinos
200 g baltojo šokolado
50 g sviesto
60 g vandens
400 g šaltos riebios grietinėlės
Biskvitų sulaistymui:
stiprios juodos kavos su cukrumi
šokoladinio glajaus
130 g juodo šokolado
70 g sviesto
2 šaukštų bekvapio aliejaus
Iškepame biskvitus
Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių karščio. Kepimo formos (25 cm skersmens) dugną išklojame kepimo popieriumi.
Karameliniam biskvitui kiaušinį išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumu. Įplakame grietinę ir karamelizuotą sutirštintą pieną. Suberiame persijotus miltus, kepimo miltelius, sodą bei druską ir gerai išmaišome. Tešlą supilame į kepimo formą, išlyginame paviršių ir kepame 10-15 minučių, kol medinis pagaliukas įkištas ir ištrauktas išliks sausas.
Šokoladiniam biskvitui kiaušinį išplakame su cukrumu. Supilame aliejų, pieną ir gerai viską išplakame. Kitame inde sumaišome miltus su druska, kepimo milteliais, soda ir kakavos milteliais. Į kiaušinio plakinį supilame miltų mišinį ir viską gerai išmaišome. Tuomet lėtai plakant supilame karštą vandenį. Išplakame iki vientisos masės. Supilame į kepimo formą ir dedame kepti apie 20-30 minučių. Atvėsusį biskvitą perpjauname pusiau.
Paruošiame riešutų sviesto ir pieniško šokolado traškutį:
Riešutų sviestą, sviestą, pienišką šokoladą sudedame į dubenėlį ir tirpiname virš garų vonelės, vis pamaišydami. Kai masė tampa vientisa, suberiame dirbsnius, išmaišome ir iš karto naudojame.
Paruošiame karamelinį kremą su riešutais
Sviestą išplakame su karamelizuotu sutirštintu pienu iki purios ir vientisos masės. Pusę riešutų sukapojame. Kapotus ir nekapotus riešutus įmaišome į kremą.
Pagaminame baltojo šokolado musą
Želatiną sumaišome su šaltu vandeniu ir paliekame išbrinkti. Į vidutinio dydžio dubenį sudedame laužytą šokoladą, gabalėliais pjaustytą sviestą ir garų vonelėje viską ištirpiname. Į ištirpusią masę supilame išbrinkusią želatiną. Grietinėlę išplakame iki minkštų putų, kai nebelieka skystos grietinėlės, bet putos dar nebūna standžios ir tvirtos. 1/3 grietinėlės įmaišome į šokolado masę – nuo grietinėlės šalčio ji atvėsta ir sutirštėja. Sudedame likusią grietinėlę ir sukamaisiais judesiais šaukštu maišome iki vienalytės masės.
Paruošiame šokoladinį glajų
Sviestą ir šokoladą ištirpiname garų vonelėje, kai ištirpsta, įmaišome aliejų. Kai glajus pravėsta, naudojame torto papuošimui.
Surenkame tortą
Karamelinį biskvitą sulaistome kava, ir paskleidžiame traškučio sluoksnį. Ant jo tepame karamelinį riešutų kremą, ant jo dedame vieną šokoladinį biskvitą, sulaistome kava ir tepame pusę baltojo šokolado muso, tuomet dedame dar vieną šokoladinį biskvitą, taip pat sulaistome kava ir vėl tepame šokolado muso kremą bei dedame nakčiai stingti į šaldytuvą. Sustingusį tortą apliejame šokoladiniu glajumi ir puošiame uogomis bei druskos kristalais.