Torto autorė – JUSTĖ ŽVIRBLYTĖ
Esu buvusi keletą kartų Druskininkuose vasaros metu, mane sužavėjo aplinka, kurioje netrūksta žalumos, gėlių, gaivumo, natūralumo. Įkvėpta prisiminimų aš pasirinkau tortą, kuris yra pagamintas iš naminių produktų, be jokių dažiklių ar sintetinių priemaišų. Tortas gaivus, kaip Druskininkuose tekanti mineralinio vandens versmė, spalvomis puoštas, kaip Saulės pažintinis takas.
Torto skonis gaivus, nesaldus, lengvas, vasariškas.
RECEPTAS
INGREDIENTAI
Biskvitui:
100 g žalių špinatų
100 ml augalinio aliejaus
3 šaukštų citrinos sulčių
100 g cukraus
3 kiaušinių
žiupsnelio druskos
130 g miltų
1,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių
Braškių pertepimui:
200 g šaldytų braškių
pusės skardinės saldinto sutirštinto pieno
125 ml 35% riebumo grietinėlės
2 a. šaukštelių želatinos miltelių
50 ml vandens
5 šaukštų citrinų sulčių
Mėlynių pertepimui:
200 g šaldytų mėlynių
pusės skardinės saldinto sutirštinto pieno
125 ml 35% riebumo grietinėlės
2 a. šaukštelių želatinos miltelių
50 ml vandens
5 šaukštų citrinų sulčių
Braškių glajui:
200 g šaldytų braškių
3 šaukštų cukraus
1 citrinos sulčių
2 a. šaukštelių želatinos miltelių
2 v. šaukštų vandens
Papuošimui:
uogų (braškių)
gėlių (verbenų)
GAMYBA
Kepame biskvitą Šviežius špinatus sudedame į maisto smulkintuvą, supilame aliejų, citrinos sultis ir malame iki visiškos tyrės. Kitame inde plakame kiaušinius su cukrumi ir žiupsneliu druskos, kol masė pasidarys šviesi, bei cukrus ištirps. Į kiaušinių masę supilame špinatų tyrę ir truputį paplakame, kol masė taps vientisa. Į gautą mišinį sijojame miltus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišome. Supilame į 22 cm skersmens kepimo skardą ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 35 min. arba kol, įkišus medinį pagaliuką į kepinio vidurį, ištrauktas bus sausas. Iškepusį biskvitą pilnai atvėsiname ir daliname į 3 dalis. Gaminame braškių pertepimą Braškes, saldintą sutirštintą pieną ir citrinos sultis sutriname maisto smulkintuvu. Želatiną paliekame brinkti šaltame vandenyje. Suplakame grietinėlę iki standžių putų. Išbrinkusią želatiną tirpdome garų vonelėje, ištirpusią supilame į uogų masę. Trumpam dedame į šaldytuvą, kol masė pradės stingti ir tada įmaišome į išplaktą grietinėlę. Dedame pirmąją biskvito dalį į formą, užpilame braškių kremu ir paliekame stingti. Gaminame mėlynių pertepimą Kol pirmasis sluoksnis stingsta, pasigaminame mėlynių pertepimą. Mėlynes, saldintą sutirštintą pieną ir citrinos sultis sutriname maisto smulkintuvu iki tyrės. Želatiną brinkiname šaltame vandenyje. Plakame grietinėlę iki standžių putų. Išbrinkusią želatiną tirpdome garų vonelėje, ištirpusią supilame į uogų masę. Trumpam dedame į šaldytuvą, kol masė pradės stingti ir tada įmaišome į išplaktą grietinėlę. Jeigu jau pirmas sluoksnis sušalo, galime dėti antrąją biskvito dalį ir supilti mėlynių kremą, ant viršaus uždėti paskutiniąją biskvito dalį. Gaminame glajų ir juo padengiame tortą Glajui želatiną brinkiname vandenyje, paskui tirpdiname garų vonelėje. Maisto smulkintuvu sutriname uogas iki visiškos tyrės, suberiame cukrų, citrinų sultis ir pakaitiname ant ugnies kol cukrus ištirps. Supilame želatiną. Viską sumaišome iki vientisos masės ir pilame ant sustingusio torto. Palaukiame bent 4 valandas, puošiame pagal fantaziją. |