SUMUŠTINIŲ TORTAS SU GRYBAIS IR ŠONINE
22663
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22663,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

SUMUŠTINIŲ TORTAS SU GRYBAIS IR ŠONINE

 

Torto autorė – LAURA GALKINAITĖ

 

Visi žino, kad Dzūkija yra grybų karalystė, o šios karalystės sostinė – Druskininkai. Todėl, net nebuvo kitų minčių, kuo pagardinti tortą! Žinoma, kad dzūkų pasididžiavimu – grybais! Tortą stengiausi pagaminti puošnų ir spalvingą, kad būtų vertas žydinčių ir jaukių Druskininkų.

Sotus tortas su vyraujančiais grybų, šoninės ir česnako skoniais. Grietinėlės sūrį pagyvina jogurto rūgštelė. Moliūgas suteikia lengvumo, tarp sūrumo ir rūgštelės įneša saldumo bei sukuria skonių harmoniją. Kiekvieną torto kąsnį apkabina gaivūs papuošimai iš agurkų ir marinuotų grybų.

 

RECEPTAS

 

INGREDIENTAI

16 riekelių sumuštinių duonos

I-am sluoksniui:

150 g grietinėlės sūrio
150 g minkšto ožkų pieno sūrio
40 g majonezo
60 g smulkiai pjaustyto saliero stiebo
šviežiai maltų pipirų
10 g smulkintų petražolių
4 g čiobrelių lapelių arba žiupsnelio džiovintų čiobrelių

300 g pjaustytos karšto rūkymo šoninės

II-am sluoksniui:

300 g graikiško 10% jogurto
nedidelio kvapiojo moliūgo
aliejaus
druskos

III-iam sluoksniui:

200 g grietinėlės sūrio su česnakais
30 g majonezo
15 g per sūrio tarką tarkuoto kietojo sūrio
300 g grybų (naudojau ruduosius pievagrybius)
aliejaus
druskos
šviežiai maltų pipirų
žiupsnio šviežių arba džiovintų čiobrelių

Šonams ir viršui aptepti:

450 g grietinėlės sūrio su česnakais
30 g per sūrio tarką tarkuoto kietojo sūrio

Papuošimui:

petražolių
konservuotų grybų
konservuotų perlinių svogūnėlių
šalto rūkymo šoninės
šviežių agurkų
raugintų agurkų
konservuotų čili pipiriukų
juodųjų alyvuogių

GAMYBA

Sumuštinių duonos riekeles paskrudiname skrudintuvėje.

Gaminame I-ą sluoksnį

Šoninę sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepame iki 150 C įkaitintoje orkaitėje 10 minučių arba kol švelniai apskrus. Šoninę išimame iš skardos ir nusausiname riebalų perteklių virtuviniu popieriumi. Sumaišome pertepimui išvardintus ingredientus. 

Gaminame II-ą sluoksnį 

Moliūgą nulupame, pašaliname sėklas ir supjaustome 0,5 cm griežinėliais. Griežinėlius aptepame aliejumi, pabarstome druska ir kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje, kepimo popieriumi išklotoje skardoje, apie 30 minučių arba kol taps minkšti.

Gaminame III-ą sluoksnį

Grietinėlės sūrį sumaišome su majonezu ir sūriu. Grybus supjaustome 0,5 cm storio griežinėliais ir iškepame keptuvėje su aliejumi. Pagardiname iškeptus grybus su druska, pipirais ir čiobreliais.

Pasiruošiame masę šonams

Sumaišome grietinėlės sūrį su tarkuotu sūriu.

Surenkame tortą

Sudedame 4 duonos riekeles, kad gautųsi kvadratas. Užtepame ožkos sūrio pertepimą (du šaukštus atidedame). Ant viršaus tolygiai sudedame skrudintos šoninės juosteles. Ant kitų 4 duonos riekelių sutepame likusį ožkų sūrio pertepimą ir pertepimu į apačią sudedame riekeles ant šoninės.
Toliau užtepame jogurtą (tris šaukštus atidedame). Sudedame ant jogurto keptą moliūgą. Ant kitų 4 duonos riekelių sutepame likusį jogurtą ir pertepimu į apačią sudedame riekeles ant moliūgo.
Toliau užtepame trečią pertepimą (du šauktus atidedame). Sudedame kepintus grybus. Ant paskutinių 4 duonos riekelių sutepame likusį trečią pertepimą ir pertepimu į apačią sudedame riekeles ant grybų.

Aptepame torto viršų ir šonus paskutiniu ketvirtuoju pertepimu.
Atsiduodame fantazijai ir papuošiame!