Ilgai galvojusi Kristina Radzivanienė visgi apsisprendė dalyvauti Tortų turnyre. Save Kristina apibūdintų, kaip tą tikrąją saldumynų mylėtoją pradedant grybukų, vaflių, spurgų, kalėdinių imbierinių sausainių, mielinių bandelių bei pyragų kepėją. Tikrąją meilę tortams ji atrado prieš kelerius metus, pradžioje kepdama tik savo šeimos šventėms, o galiausiai ir platesniam draugų ratui. Tortų turnyrui ji parinko tortą su sūdytais žemės riešutais, apvoliotais karamelėje bei slyvų uogienės rūgštelės kremu. Bandomąji tortą paragauti bei įvertinti jai padėjo draugai, kaimynai bei kolegos, daugelis nusprendė, kad torto sūrumas su rūgštele itin dera drauge.
24 cm skersmens torto formai
Biskvitui:
5 naminių kiaušinių
180 g cukraus
80 g aliejaus
180 g miltų
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo mitelių
šlakelio vanilės esencijos
žiupsnelio himalajų druskos
Įdarui:
250 g maskarponės
420 g grietinėlės
300 g rupaus malimo sūdyto riešutų sviesto
20 g želatinos
500 ml slyvų uogienės
4 kupinų šaukštų cukraus pudros
1 apelsino bei 1 citrinos sulčių
Torto viršui bei sutvirtinimui:
180 g sviesto
180 g kondensuoto pieno
200 g skrudintų sūdytų žemės riešutų
250 g naminės sūdytos karamelės (150 g cukraus, 100 g grietinėlės bei keli kristalai
himalajų druskos)
Iškepame biskvitą
Kiaušinius ir cukrų plakame iki purios masės kol nebelieka cukraus kristalėlių. Plakant pilame aliejų bei lengvai įmaišome persijotus miltus su kepimo milteliais, įberiame kelis krislelius himalajų druskos. Kepame 190 laipsnių kaitros orkaitėje apie 30 minučių, ar biskvitas jau iškepęs tikriname mediniu smeigtuku.
Iškepusį biskvitą pilnai atvėsiname ant grotelių bei supjaustome į 4 lygias dalis. Norint
drėgnesnio biskvito jį sulaistome sirupu, pagamintu iš pusės citrinos sulčių, poros šaukštų cukraus pudros bei 150 ml vandens.
Paruošiame įdarą
Grietinėlę išplakame iki standumo, sudedame maskarponę, supilame citrinos bei apelsino sultis, suberiame cukraus pudrą, ištirpintą garų vonelėje želatiną ir viską išplakame iki vientisos masės. Kremą padaliname į 2 dalis, 2/3 kremo maišome su slyvų uogiene, o 1/3 kremo paliekame baltą.
Surenkame tortą
Torto šonus išklojame acetatine juosta. Dedame pirmąjį biskvitą, tepame riešutų sviestu, paskirstome 1/3 kremo, sumaišyto su 100 ml slyvų uogienės. Tada uždedame antrąjį biskvitą, lengvai paspaudžiame bei užtepame 150 ml slyvų uogienės bei 1/3 baltojo kremo. Guldome trečiąjį biskvitą, jį taip pat lengvai paspaudžiame ir tepame 150 ml slyvų uogienės bei 1/3 kremo, sumaišyto su 100 ml slyvų uogienės. Galiausiai uždedame paskutinį, ketvirtąjį biskvitą, taip pat lengvai paspausdami išlyginame. Tortą paliekame šaldytuve per naktį.
Puošiame tortą
Torto sutvirtimui sviestas bei kondensuotas pienas turi būti prieš tai palaikyti kambario
temperatūroje bei suplakti iki baltos purios masės. Karamelė verdama iš 150 gr cukraus bei 100 gr kambario temperatūros grietinėlės. Karamelės tirštumas reguliuojamas pagal poreikį. Kepintus lazdynų riešutus paskleidžiame ant kepimo popieriaus, užpylus karamelę juos išmaišome bei paliekame atvėsti. Paruoštą tortą apdėliojame karamelizuotais sūdytais žemės riešutais, apšlakstome karamele, apibarstome netirpstančia cukraus pudra bei aukso spalvos pabarstukais. Pakutinis torto potėpis – viršų apipurškiame aukso spalvos dulkėmis.
Torto skonis geriausiai atsiskleidžia praėjus pusantros paros po surinkimo.