Sūdytų žemės riešutų, slyvų bei karamelės tortas
22320
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22320,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Sūdytų žemės riešutų, slyvų bei karamelės tortas

Ilgai galvojusi Kristina Radzivanienė visgi apsisprendė dalyvauti Tortų turnyre. Save Kristina apibūdintų, kaip tą tikrąją saldumynų mylėtoją pradedant grybukų, vaflių, spurgų, kalėdinių imbierinių sausainių, mielinių bandelių bei pyragų kepėją. Tikrąją meilę tortams ji atrado prieš kelerius metus, pradžioje kepdama tik savo šeimos šventėms, o galiausiai ir platesniam draugų ratui. Tortų turnyrui ji parinko tortą su sūdytais žemės riešutais, apvoliotais karamelėje bei slyvų uogienės rūgštelės kremu. Bandomąji tortą paragauti bei įvertinti jai padėjo draugai, kaimynai bei kolegos, daugelis nusprendė, kad torto sūrumas su rūgštele itin dera drauge.

 

24 cm skersmens torto formai

 

Biskvitui:

5 naminių kiaušinių

180 g cukraus

80 g aliejaus

180 g miltų

1,5 arbatinio šaukštelio kepimo mitelių

šlakelio vanilės esencijos

žiupsnelio himalajų druskos

 

Įdarui:

250 g maskarponės

420 g grietinėlės

300 g rupaus malimo sūdyto riešutų sviesto

20 g želatinos

500 ml slyvų uogienės

4 kupinų šaukštų cukraus pudros

1 apelsino bei 1 citrinos sulčių

 

Torto viršui bei sutvirtinimui:

180 g  sviesto

180 g  kondensuoto pieno

200 g skrudintų sūdytų žemės riešutų

250 g naminės sūdytos karamelės (150 g cukraus, 100 g grietinėlės bei keli kristalai

himalajų druskos)

 

Iškepame biskvitą

Kiaušinius ir cukrų plakame iki purios masės kol nebelieka cukraus kristalėlių. Plakant pilame aliejų bei lengvai įmaišome persijotus miltus su kepimo milteliais, įberiame kelis krislelius himalajų druskos. Kepame 190 laipsnių kaitros orkaitėje apie 30 minučių, ar biskvitas jau iškepęs tikriname mediniu smeigtuku.

Iškepusį biskvitą pilnai atvėsiname ant grotelių bei supjaustome į 4 lygias dalis. Norint

drėgnesnio biskvito jį sulaistome sirupu, pagamintu iš pusės citrinos sulčių, poros šaukštų cukraus pudros bei 150 ml vandens.

 

Paruošiame įdarą

Grietinėlę išplakame iki standumo, sudedame maskarponę, supilame citrinos bei apelsino sultis, suberiame cukraus pudrą, ištirpintą garų vonelėje želatiną ir viską išplakame iki vientisos masės. Kremą padaliname į 2 dalis, 2/3 kremo maišome su slyvų uogiene, o 1/3 kremo paliekame baltą.

 

Surenkame tortą

Torto šonus išklojame acetatine juosta. Dedame pirmąjį biskvitą, tepame riešutų sviestu, paskirstome 1/3 kremo, sumaišyto su 100 ml slyvų uogienės. Tada uždedame antrąjį biskvitą, lengvai paspaudžiame bei užtepame 150 ml slyvų uogienės bei 1/3 baltojo kremo. Guldome trečiąjį biskvitą, jį taip pat lengvai paspaudžiame ir tepame 150 ml slyvų uogienės bei 1/3 kremo, sumaišyto su 100 ml slyvų uogienės. Galiausiai uždedame paskutinį, ketvirtąjį biskvitą, taip pat lengvai paspausdami išlyginame. Tortą paliekame šaldytuve per naktį.

 

Puošiame tortą

Torto sutvirtimui sviestas bei kondensuotas pienas turi būti prieš tai palaikyti kambario

temperatūroje bei suplakti iki baltos purios masės. Karamelė verdama iš 150 gr cukraus bei 100 gr kambario temperatūros grietinėlės. Karamelės tirštumas reguliuojamas pagal poreikį. Kepintus lazdynų riešutus paskleidžiame ant kepimo popieriaus, užpylus karamelę juos išmaišome bei paliekame atvėsti. Paruoštą tortą apdėliojame karamelizuotais sūdytais žemės riešutais, apšlakstome karamele, apibarstome netirpstančia cukraus pudra bei aukso spalvos pabarstukais. Pakutinis torto potėpis – viršų apipurškiame aukso spalvos dulkėmis.

Torto skonis geriausiai atsiskleidžia praėjus pusantros paros po surinkimo. 

Dalyvė

Kristina Radzivanienė