Tai tortas, kuris tikrai papuoš šventinį stalą! Iš pirmo žvilgsnio nesuderinami skoniai puikiai dera torto visumoje, o sūrūs riešutai nepalieka abejingo nei vieno. Jo autorė Iryna Vozniuk – Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro mokinė. Ji konditerija domisi jau seniai, o jos pagamintais desertais mėgaujasi ne tik šeimos nariai, bet ir draugai. Iryna gilindamasi į saldumynų technologiją, suprato, kad trūksta bazinių žinių, todėl nusprendė įgyti konditerės profesiją Žirmūnų darbo rinkos mokymo centre.
Torto svoris – 3700 kg, skersmuo – 30 cm, aukštis – 17 cm
Baltyminei riešutinei tešlai:
8 kiaušinių baltymų
170 g cukraus
170 g cukraus pudros
135 g miltų
270 g riešutų
Šokoladiniam biskvitui:
4 kiaušinių
120 g cukraus
55 g miltų
55 g kakavos
7 g kepimo miltelių
Kremui:
700 ml grietinėlės
800 ml jogurto
150 g cukraus
50 g želatinos
100 ml vandens
500 g juodųjų serbentų uogienės be kauliukų
Papildomi ingredientai:
200 g kepintų žemės riešutų
50 g pistacijų
200 g riešutų pastos
1,5 šaukštelio smulkintų riešutų sumaišytų su druska
Gaminame riešutinius biskvitus
Baltymus plakame, kol padidėja septynis kartus, po to dalimis pilame cukrų ir plakame iki vientisos masės kol ištirps cukraus kristalai. Tada supilame susmulkintus riešutus jau sumaišytus su miltais ir cukraus pudra. Trumpai permaišome. Prieš kepimą formuojame pusgaminius ant kepimo popieriaus. Kepame iš karto 160-180° laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gaminys išdžiūsta.
Gaminame šokoladinį biskvitą
Kiaušinius plakame su cukrumi, kol masė padidėja penkis kartus. Po to pilame miltus, kakavos ir kepimo miltelius, lengvai permaišome. Biskvitą formuojame ant kepimo popieriaus, kepame 180° laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
Paruošiame kremą
Želatiną išmaišome vandenyje ir paliekame, kad išbrinktų. Grietinėlę išplakame su cukrumi iki tirštų putų, įmaišome jogurtą, toliau plakame, kol susimaišys, tačiau neperplakame, nes tada grietinėlė gali sukristi. Išbrinkusią želatiną ištirpiname, perkošiame, ataušiname iki kambario temperatūros. Toliau įmaišome jogurto ir grietinėlės masę, supilame želatiną ir uogienę.
Surenkame tortą
Pradedantį stingti kremą dar kartą permaišome ir pertepame juo paruoštus pusgaminius. Ant vieno baltyminio riešutinio pusgaminio beriame smulkintus riešutus, ant kito – riešutų pastą. Dedame į šaldytuvą 3–4 valandoms.