Tortas „Sūri žuvelė”
22586
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22586,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Tortas „Sūri žuvelė”

Šį tortą pristato Karolina Vinciūnaitė. Gaminti ji pradėjo būdama labai jauna, įkvėpta „Gustavo enciklopedijos“ receptų, o jau tiek paaugusi suprato, jog labiausiai mėgsta kepti tortus ir gaminti įvairius skanėstus. Ji šešerius metus gyveno užsienyje, kur pasisėmė daug žinių desertų gamybos srityje, nes teko dirbti gerame restorane su puikiu pastry chef, kuriam iki šiol dėkinga, jog sužinojo daug konditerijos paslapčių ir technikų. Dabar Karolina tortus dažniausiai kepa įvairiomis progomis draugams, taip pat žmonėms, kurie paragavę jos kepinių nori užsisakyti. Tortų turnyrui Karolina ruošia ypatingą tortą, kurio pagrindinė dekoracija bus šiokia tokia druskos kristalo imitacija, tam ji pasirinko isomaltą. Pati dekoracija bus žuvies formos, mat jai druska labiausiai asocijuojasi su jūra ir jos povandeniniu gyvenimu. Torto vidus irgi atitiks druskos tematiką, jame puikiai išryškės kavos skonis apjungtas su druska, pagrindinis skonio akcentas nukreipiamas į kavą, po to seks kedro riešutų, rozmarinų jūros druskos karamelė, kuri puikiai reprezentuoja Druskininkų miestą. Tortas turės dviejų rūšių biskvitus: vieną – sodraus juodojo šokolado skonio, antrą – purų vanilinį biskvitą, kuris viską apjungs ir palengvins torto skonį. 

 

Pirmąjam šokoladiniam biskitui: 

60 g kakavos

100 g tamsaus rudojo cukraus

250 ml verdančio vandens

125 g sviesto

150 g baltojo cukraus

225 g miltų

0,5 a.š. kepimo miltelių

0,5 a.š. sodos

2 a.š. vanilės ekstrakto

2 kiaušinių

gero žiupsnio druskos

 

Antrąjam vaniliniam biskvitui:

6 kiaušinių

0,5 puodelio cukraus

1 v.š. vanilės pastos

1 puodelio miltų

1 a.š. kepimo miltelių

0,5 a.š. sodos

 

Kavos skonio šokoladiniam pertepimui:

65 ml kavos pagal skonį 

15 g rudojo cukraus

85 g sviesto

150 g juodojo šokolado

 

Kavos skonio šokoladiniam pertepimui:

65 ml kavos pagal skonį 

15 g rudojo cukraus

85 g sviesto

150 g juodojo šokolado

 

Kedro riešutų ir rozmarino karamelei:

150 g baltojo cukraus

1 v.š. sviesto

150 g kedro riešutų

2 šviežio rozmarino šakelių

kelių žiupsnelių jūros druskos kristalų

 

Pagrindiniam kavos skonio kremui:

400 ml riebios grietinėlės 35 proc. riebumo

5 kiaušinių trynių 

120 g cukraus

350 g maskarponės sūrio

120 ml kavos pagal skonį

4 želatinos lapelių

 

Pagrindiniam kavos skonio kremui:

400 ml riebios grietinėlės 35 proc. riebumo

5 kiaušinių trynių 

120 g cukraus

350 g maskarponės sūrio

120 ml kavos pagal skonį

4 želatinos lapelių

 

Torto sulaistymui:

1 v.š. kondensuoto pieno

1v.š. šokoladinio sirupo

1 puodelio vandens

 

Balto šokolado kremui papuošti: 

120 ml vandens

30 g baltojo cukraus

150 g sviesto

300 g baltojo šokolado

 

Kepame šokoladinį biskvitą

Visi ingridientai turėtų būti kambario temperatūros. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, paruošiame dvi 20 centimetrų skersmens kepimo formas, formų šonus patepame sviestu, dugną išklojame kepimo popieriumi, kepimo formos kraštus pabarstome ruduoju cukrumi. Sumaišome kakavą, tamsųjį cukrų ir verdantį vandenį, leidžiame patirpti cukrui ir šiek tiek masei atvėsti. Iki purumo išplakame baltąjį cukrų su sviestu. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, soda ir druska. Į cukraus ir sviesto masę įdedame vanilės, įmušame vieną kiaušinį ir beriame vieną šaukštą miltų masės, masei suvienodėjus, įmušame antrąjį kiaušinį ir beriame vieną šaukštą miltų masės, miltų masę suberiame po vieną šaukštą, kol viskas vientisai įsimaišys. Gautą masę maišome su kakavos, rudojo cukraus ir vandens mišiniu. Kepame 30 minučių, išjungiame orkaitę, leidžiame biskvitams pabūti orkaitėje apie 10 minučių, išėmę iš orkaitės dar 10 minučių paliekame kepimo formoje, išimtus biskvitus paliekame pinai atvėsti. 

 

Iškepame vanilinį biskvitą

Kiaušiniai turėtų būti kambario temperatūros. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, paruošiame dvi 20 centimetrų skersmens kepimo formas, jų dugną išklojame kepimo popieriumi. Atskiriame trynius nuo baltymų. Į trynius dedame vanilės pastą, plakame apie 10 minučių, kol masė pabals ir padvigubės. Baltymus plakame su cukrumi, cukrų beriame po šaukštą, masė bus paruošta kuomet blizgės ir apvertus indą iš jo neiškris. Miltus sumaišome su soda ir kepimo milteliais, persijojame 3-4 kartus. Šiek tiek baltymų dedame į trynių masę, atsargiai sumaišome, sudedame likusius baltymus, viską atsargiai maišome, kol masė taps blizgi ir šiek tiek gelsva, pridedame miltų, juos įsijodami maišome bandydami tešlos nepermaišyti. Kepame 10-12 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos, leidžiame atvėsti  orkaitėje apie 20 minučių, išėmę iš kepimo formos paliekame pilnai atvėsti. 

 

Paruošiame šokoladinį kavos pertepimą

Kavą pilame į nedidelį puodą, beriame cukrų ir sudedame sviestą, kaitiname ant vidutinės kaitros, kol cukrus ir sviestas ištirps. Smulkiai sukapojame šokoladą. Kavos masę pilame ant šokolado, maišome kol ji taps vientisa ir blizgi, leidžiame pinai atvėsti, nuolat pamaišydami, bet į šaldytuvą nededame. 

 

Ruošiame kedro diešutų ir rozmarinų karamelę

Cukrų pilame į storadugnę keptuvę, tolygiai paskirstome ir leidžiame ištirpti ant vidutinės ugnies. Cukraus neliečiame ir nemaišome kol jis pilnai ištirpsta, tampa tamsios auksinės spalvos. Nuplėšiame rozmarino lapelius nuo šakelių ir smulkiai sukapojame. Pasiruošiame 2 kepimo popierius, juos patepdame neutraliu aliejumi. Į paruoštą karamelę beriame kedro riešutus, rozmariną ir druską, maišant pilame masę ant kepimo popieriaus, ant viršaus uždedame kitą popierių ir kočėlu kočiojame kol masė išsilygins, taps tolygi ir gan plona. Ją atvėsiname ir kočėlo pagalba sudaužome į smulkius gabalėlius. 

 

Paruošiame pagrindinį kavos skonio kremą

Želatinos lapelius užpilame šaltu vandeniu ir leidžiame išbrinkti. Išplakame 350 ml šaltos grietinėlės iki standumo. Trynius, cukrų ir kavą dedame į indą, statome ant puodo su karštu vandeniu, tikriname, kad dugnas neliestų vandens, masę palengva maišome kol ji pasiekia 65-75 laipsnių karštį, gautą masę intensyviai plakame kol išbala, atvėsta ir padvigubėja. Pakaitiname likusią 50 ml grietinėlę ir sudedame želatiną, prieš tai nuspaudžiame nuo jos vandenį ir ištirpiname. Maskarponės sūrį maišome su ištirpusia želatina ir atsargiai sumaišome su trynių mase, įmaišome plaktą grietinėlę. 

 

Surenkame tortą

Atvėsusiems biskvitams nupjauname viršus, taip, kad biskivito paviršius būtų lygus. Sulaistymui skirtus ingredientus sumaišome. Imame šokoladinį biskvitą, jį šiek tiek sulaistome, tepame šokoladinį kavos kremą, barstome karamelę, tepame kavos kremą, dedame vanilinį biskvitą ir viską pakartojame iki tol, kol tortas bus surinktas. Torto kraštus ir viršų patepame likusiu kavos kremu. Statome į šaldytuvą ir šaldome per naktį. 

 

Paruošiame baltojo šokolado kremą papuošimui

Vandenį, cukrų ir sviestą kaitiname, kol cukrus ir sviestas ištirps. Sukapojame baltąjį šokoladą. Karštą masę pilame ant šokolado, maišome, kol viskas ištirpsta, masė tampa tolygi ir blizgi, pilnai atvėsiname, atvėsus intensyviai plakame kol masė taps puri. Masę galima nudažyti norimomis spalvomis. Pagaminame dekoracijas. Isomaltą sumaišome su vandeniu santykiu 4:1, kaitiname iki 172 laipsnių karčio, galime nudažyti, skaldyti, trupinti, tik nededame į šaldytuvą, nes dekoracijos praras blizgumą.