Ernesta Bieliauskienė iš Jonavos jau nuo mažens mėgo kepti tortus, bet vis apsiribodavo pirktiniais lakštais, grietinėlės pertepimu, vaisiais ir riešutais. Bet sulaukusi dukters ir atsiradus daugiau laisvo laiko, Ernesta pradėjo labiau gilintis į konditeriją. Dabar jau apie ketverius metus ji – aktyvi saldumynų gamintoja! Tortų gaminimas – Ernestos menininkė išraiška. Kiekvienas tortas turi savo istoriją. Į kiekvieną gaminamą tortą ji įdeda dalelę savo širdies, minčių ir energijos bei labai džiaugiasi, kad savo saldumynais gali džiuginti ir kitus žmones. Tortų turnyrui Ernesta ruošia šokoladainį su sūria karamele ir maskarpone.
Pagrindui:
225 g miltų
50 g kakavos
100 g rudojo cukraus
250 ml verdančio vandens
125 g minkšto sviesto
150 g baltojo cukraus
2 kiaušinių
1 šaukšto tirpios kavos
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1/2 šaukštelio sodos
2 šaukštelių vanilės ekstrakto
Šokoladiniam kremui:
400 g juodo ar pieniško šokolado
300 ml riebios grietinėlės
Maskarponės kremui:
750 g maskarponės
400 ml grietinėlės
šviežių braškių, kuo daugiau tuo skaniau
200 g cukraus pudros
šiek tiek citrinų sulčių
Sūriai karamelei:
300 g cukraus
115 g sviesto
190 ml grietinėlės 36 proc. riebumo
vanilės esencijos
dosnaus žiupsnelio druskos
Iškepame biskvitą
Biskvitui rudąjį cukrų, kakavą, tirpią kavą užpilame verdančiu vandeniu, išmaišome ir padedame į šalį. Plakikliu iki purumo išplakame baltą cukrų su sviestu. Miltus, kepimo miltelius, sodą sumaišome atskirame dubenyje. Nuolat maišydami į sviestą supilame vanilę, įmušame vieną kiaušinį bei suberiame šaukštą miltų. Tuomet įmušame antrąjį kiaušinį. Beplakant po truputį beriame miltus, kol visus įmaišome. Galiausiai supilame kakavos mišinį ir išmaišome. Kepame iki 180ºC karščio įkaitintoje orkaitėje 30 minučių arba kol įsmeigus medinį pagaliuką į pyrago centrą, jis liks sausas ir švarus. Iškeptus biskvitus išimame iš orkaitės, paliekame 5-10 minučių kepimo formose – tik tuomet išimame, nuplėšiame kepimo popierių ir visiškai atvėsiname ant grotelių.
Paruošiame maskarponės kremą
Grietinėlę su cukraus pudra išplakame iki standumo. Į grietinėlę su šaukštu įmaišome maskarponės kremą ir citrinų sultis.
Paruošiame sūrią karamelę
Cukrų tolygiu sluoksniu suberiame į didelį storadugnį prikaistuvį. Kaitiname ant vidutinio stiprumo ugnies, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Pradėkite lėtai maišyti silikonine mentele ar mediniu šaukštu – maišykite nuo kraštų link prikaistuvio centro lengvais judesiais, lėtai. Kai cukrus ištirps, kaitinkite toliau, vis lengvai pamaišydami, kol karamelės spalva stipriai patamsės iki tamsiai gintarinės ir pradės jaustis dūmų kvapas. Vos pajutę šį kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir nedelsiant nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Suberkite kubeliais pjaustytą sviestą ir išmaišykite, kol sviestas visiškai ištirps. Maišykite atsargiai, nes, kai sudėsite sviestą, karamelė ims stipriai burbuliuoti. Kai sviestas ištirps, lėtai, plona srovele ir nuolat maišant supilkite grietinėlę. Būkite itin atsargūs – karamelė vėl pradės putoti ir burbuliuoti. Jei supylus grietinėlę karamelė ėmė stingti, dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydami, pakaitinkite, kol gausite vientisą masę. Įmaišykite vanilę ir dosnų žiupsnį druskos. Leiskite karamelei atvėsti prikaistuvyje apie 10-15 minučių. Tuomet supilstykite į stiklainėlius. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, stiklainėlius sandariai uždarykite ir dėkite į šaldytuvą. Šaldytuve karamelę laikyti galite 2-3 savaites. Šaldytuve karamelė sutirštės, todėl, prieš patiekdami, išimkite ją ir palaikykite valandėlę kambario temperatūroje.
Surenkame tortą
Tortą surinkinėjame formoje. Pjauname biskvitus į 4 dalis. Pirmąjį sluoksnį tepame šokoladiniu sluoksniu. Antrąjį sluoksnį tepame maskarponės kremo, į jį dedame braškes. Kitas sluoksnis vėl bus šokoladinis, o viršutinis sluoksnis – maskarponės. Tortą palaikome šaldytuve bent 30 minučių, bet rekomenduojama apie 1 valandą. Tuomet išimame iš formos ir pilame ant viršaus karamelę, viršų galima puošti įvairiomis uogomis.