Vaikiškas smalsumas ir močiutės receptų sasiuvinis lėmė sėkmingą druskininkietės profesinį kelią
22567
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22567,stockholm-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Vaikiškas smalsumas ir močiutės receptų sasiuvinis lėmė sėkmingą druskininkietės profesinį kelią

Dėl ko ypatingai jaudinosi gamindama savo pirmąjį tortą ir kuo jos, kaip konditerės, istorijoje svarbus močiutės receptų sąsiuvinis, pasakoja Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA restorano konditerė Alma Butkevičienė (42). 

Pirmasis mano iškeptas tortas… buvo toks, kokie man dabar patinka – kreminis, ne sausas, varškės tortukas su aguonomis. Tuo metu nusipirkti varškės buvo paprasčiau nei kitų konditerijoje populiarių produktų, pavyzdžiui, grietinėlės. Nors tortukas buvo visai paprastas, bet vis tiek buvo baisu, nes įgūdžių neturėjau ir nerimavau, jog nesustings, bet viskas pavyko puikiai – visi, ragavę tortą per šeimos šventę, buvo labai patenkinti. 

 

Kelias nuo pirmojo torto iki to, kas esu dabar… prasidėjo atvertus močiutės receptų sąsiuvinį – ne knygą, o sąsiuvinį, kuriame užrašytą minėto varškės torto receptą labai rūpėjo išbandyti. Močiutė, kuri kepdavo tik šeimai, namie, mėgo gaminti iš natūralių produktų – darydavo obuolių sūrius, įvairių sėklų rutuliukus, dabar sakytume, skirtus žaliavalgiams. Pati konditere dirbti pradėjau 20-ies, iš karto, tik baigusi specialybės mokslus. Per kelias dešimtis metų įgyta patirtis vis tiek nenuramina jaudulio, kurį jaučiu gamindama tortą pagal užsakymą. Jei tik pažįstu užsakovus, visada pasidomiu, ar sėkmingai nuvežė į šventės vietą, ar niekas nenubėgo, nenubyrėjo. Ypatingai jaudinausi, kai kartą vestuvėms kūriau keturių aukštų, 10 kg tortą.

 

Slapta vis dar svajoju iškepti… sveikesnių produktų, natūralesnių žaliavų, su sezoninėmis uogomis tortą ar kitą desertą, pritaikytą būtent mūsų sveikatinimo ir poilsio centro restorano lankytojams. Noriu į sveikatinimo vietų meniu įnešti daugiau natūralesnių produktų, paieškoti alternatyvų tradiciniams konditeriniams produktams – grietinėlei, pienui. Konditerijoje yra kur tobulėti – svarbu, kad noro netrūktų.  

 

Saldiems eksperimentams mane įkvepia… klientų pageidavimai. Išklausai jų ir bandai ieškoti, kaip juos išpildyti, suderinti tinkamiausius skonius. O didžiausias postūmis judėti į priekį – kliento padėka, kai ateina, pasako „ačiū“ ar net sugrįžta ir paprašo, kad būtent aš išpildyčiau jo užsakymą. 

 

Druska mano kepiniuose slepiasi… todėl, kad yra tik mažas kristaliukas, o suteikia skonio tiek biskvitui, tiek kremui, net uogų ar vaisių įdarui. Jo gali būti visur: skonio tikrai nesugadins, tik sustiprins. 

 

Tortų Turnyrui ruošiu… ne ypatingai saldų tortą, kuriame svarbiausia bus dekoras. Šventės svečiai jau iš tolo matys, jog tortas pagamintas pagal temą „druska“! 

Konditerė

Alma Butkevičienė